Melyik állatnak a legnagyobb a szája?

Kép: eminetra.com

 Melyik állatnak a legnagyobb a szája?

 Finley  arany-retriever imád teniszlabdákat összeszedni, és képes úgy kinyitni a száját, hogy egyszerre hatot is bekapjon. Finley határozottan jó fiú, de hogyan hasonlíthatjuk az ő eredményét más állatok szájméretéhez?

És vajon, melyik állatnak a legnagyobb szája? 

Kiderült, hogy nincs tudományos konszenzus ebben a kategóriában. De vannak kiemelkedő jelöltek.

 A hörcsögök kedvenc kis rágcsálóink. Létezik aranyhörcsög, erdei hörcsög, szíriai aranyhörcsög, dzsungáriai törpehörcsög, de még rubovszky törpehörcsög is. Ezen állatok etetéséről tudni kell, hogy szinte minden olyan zöldséget és gyümölcsöt adhatunk neki, ami emberi fogyasztásra alkalmas.

A BBC One kétrészes dokumentumfilmjét ( Pet – Wild at Heart) népszerűsítő videóban megfigyelhetjük, hogyan tömi tele pofazacskóját egyikük, a kedvenc csemegéivel. Sőt, azt is láthatjuk, milyen ügyesen viszi zsákmányát az élelemraktárig vezető csövön. És hogy hogyan helyezkedik ennyi étel a kis állat szájába, azt egy röntgenfelvételen is láthatjuk.

Albínó burmai piton

 A burmai piton jó étkű kígyó, ez azt jelenti, hogy ha otthon tartjuk és túletetjük, el is hízhat. Óriási! 4,5-6 méter közötti a hosszúsága a kifejlett példányoknak, testtömegük 45-90 kg között mozog. Nemrégiben a floridai Everglade-ben szabadjára engedett pitonokról lehetett hallani a híradásokban, amelyek továbbszaporodtak, és súlyos bonyodalmakat okoztak. Feljegyeztek olyan esetet is többek között, hogy egyikük lenyelt egy fehérfarkú szarvast. Hogy hogyan volt képes erre? A kígyók álkapcsa egyfajta rugalmas inszalaghoz kapcsolódik. A kígyó szája hajlékonyabb lehet, mint bármely más szárazföldi állat szája.

Fehérfarkú szarvas / Kép: sokszinuvidek.24.hu

Az óceánok bajnokai szájméretet illetően a bálnák.  A bálnák egy-egy felúszás alkalmával átlagosan 80 tonna vizet vesznek a szájukba, amiből körülbelül 1260 kilogramm rákot szűrnek ki. A kék bálnák 25-30 méteres hosszához általában 100-130 tonnás testsúly párosul, vagyis közel a saját súlyuknak megfelelő mennyiségű vizet képesek esetenként átszűrni.

A pelikánangolna mindhárom főbb óceántrópusi és mérsékelt öveiben előfordul, azonban 500-7625 méteres mélységek között; általában 1200-1400 méter mélyen található meg.

Az eddig kifogott példányok közül a legnagyobb hímek elérték a 100 centiméteres hosszúságot, de az átlagos méretük 55 centiméter. Sem hátúszó- és sem farok alatti úszótüskéi nincsenek. A szája igen hatalmas; ezt az állkapocsnak egy hátrahajló nyúlványa is elősegíti. A szájának az alsó töve, gyakran a hal hasi részének közepétől vagy annál is hátrábbról kezdődik. A száját alkotó bőre is jól ki tud nyúlni. A farokúszója hátrafelé haladva, egyre vékonyabb lesz; nagy részén világítószervek találhatók, tehát képes a biolumineszcensziára. Nincsenek pikkelyei.

Ma van a Te napod!

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/