Tudtad- e, hogy fakúszó kenguruk is léteznek?

Kép: live.staticflickr.com
Kép: wikipédia

 Ausztrália és Új -Guinea között a jégkorszakban szárazföldi összeköttetés volt. Ennek következtében élőviláguk közeli rokon, vannak olyan kengurufajok, amelyek megtalálhatók mind Ausztráliában, mind Új- Guineában. Nyugat felől meg a maláj esőerdők néhány növényfaja tudott átkelni erre a területre. A többi nagyobb szigetnek sohasem volt összeköttetése Új- Guineával emiatt élőviláguk erősen különbözik.

A természetes növényzet a trópusi esőerdők. Összesen 56 erszényes emlősfaj él Új-Guineában. A fakúszókenguru az egyik legismertebb és legelterjedtebb állata. Míg az ausztráliai kengurufajok a pusztai élethez alkalmazkodtak, új-guineai rokonaik az esőerdő követelményeinek megfelelően, fákon élő állatok. A fakúszó kenguruk hegy- és síkvidéki erdőkben élnek.  Az utóbbi évek erdőirtásai miatt sok fakúszó kengurufaj állománya csökkent.

Az állatok éjjel aktívak, magányosan, vagy legfeljebb négytagú csoportokban élnek. Táplálékuk levelek és gyümölcsök. 

Az ivarérettséget 18-24 hónaposan érik el. A párzási időszak egész évben tart. A vemhesség egy hónapig tart, ennek végén 1 kölyök születik, amely 400 napot tölt az anyja erszényében. A fakúszó kenguruknál ül a legtöbbet a kölyök az erszényben.

Az erszényesek jóval nagyobb szerepet játszanak Új-Guinea állatvilágában, mint a méhlepényes emlősök.

 Pápua Új-Guinea nemzeti állata az igen elterjedt Raggi- paradicsommadár, a helyiek nyelvén kumul. A paradicsommadarak családjának legtöbb faja Új-Guineán őshonos.

Simai Mihály: A félszárnyú tündérek völgye
Lakatos Menyhért: A öreg fazék titka

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/