" Kézlábon" járó nyuszik márpedig léteznek!

Mit szólnál egy ilyen húsvéti ajándékhoz? 

A nyuszik igazi kis ugráló szőrgombócok, a gyerekek nagy kedvencei. De mit szólnál egy olyan nyuszihoz, amelyik kezen is tud állni? Vicces lenne, ugye? Márpedig, ha hiszed, ha nem ilyen nyuszi valóban létezik!

A Sauteur d'Alfort nyulakban a végtagok koordinációja annyira zavart, hogy ugrándozás helyett kézenállnak. A keresztezési kísérletek segítségével a kutatók most azonosították, hogy melyik génváltozat felelős ezért. Ennek eredményeként az úgynevezett RORB gén mutációja felelős a sajátos mozgásmódért.

Ez a házinyulak különleges fajtája, mindenekelőtt a mozgása szokatlan módjával tűnik ki: amint fel akarják venni a sebességet, felemelik a hátsó végtagjaikat a levegőbe, és "kézlábon" járnak. Lassan járva azonban nem különböznek más nyúlfajtáktól.

A portugáliai Universidade do Porto Miguel Carneiro által vezetett kutatók most felismerték ennek a mozgási rendellenességnek az okát: "Kísérleti keresztezések és genomszekvenálás kombinációjával kimutattuk, hogy a RORB gén egyetlen mutációja magyarázza ezeknek a nyulaknak a kivételes járását. "- jelentik.

 A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy bizonyos jeleket, amelyek a láb koordinálásáért felelősek, nem tudnak megfelelően feldolgozni és továbbadni. Tehát ahelyett, hogy mindkét hátsó lábbal ugranának a gyors előrejutás érdekében, ők rosszul koordinálatlanul, rossz időben mozgatják a hátsó lábaikat, ami lehetetlenné teszi az ugrást. Az életük első néhány hónapjában megtanulják kompenzálni ezt a hátrányt azáltal, hogy felemelik a teljes hátsó végtagjaikat és csak az első lábaikon járnak.

Csatlakozz hozzánk a Facebookon: Mesebolygó

Jancsi és Juliska
Az eltévedt kicsi lajhár

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/