Hans Christian Andersen: A kis hableány

Kép: wallhere.com

 A mese alapján 1913-ban a koppenhágai kikötőben egy kis hableányos szobrot is felavattak és a történetet 1989-ben a Disney is műsorára tűzte (természetesen a tőlük megszokott átdolgozott, erősen kibővített formában).

A tartalomból:

Andersen történetében, amikor egy sellő 15 éves lesz, felúszhat a felszínre. A kis hableány, – aki a történet főszereplője, – ekkor pillant meg egy bajba jutott hajót, ami sodródik a viharban, a fedélzetén egy szép herceggel. Rögtön beleszeret a hercegbe, így távolból is, megmenti az életét, kivonszolja a partra.

A sellőlánynak nagymamája magyarázza el, hogy bár az emberek rövidebb ideig élnek, mint a sellők, halhatatlan lélekkel rendelkeznek, ami halálukat követően is tovább él. Míg a sellők halálukkor tajtékká változnak a tengeren és szertefoszlanak.

Alkut köt a tengeri boszorkánnyal. Az anderseni alku sajnos kevésbé mesébe illő… 

A boszorkány figyelmezteti a hableányt, hogy soha többé nem térhet vissza a tengerbe, és csak akkor juthat halhatatlan lélekhez, ha megcsókolják az igaz szerelem csókjával.

A sellőlány elfogadja az alkut, találkozik a földön a herceggel, akit lenyűgöz kecsessége és méltóságteljessége. A herceg leginkább a lány táncát szereti nézni, ezért a hableány táncol neki, miközben iszonyatos fájdalmat érez.... 

Letöltés pdf- ben: Hans Christian Andersen meséi

Csatlakozz hozzánk a Facebookon: Mesebolygó

Antoine de Saint Exupéry: A kis herceg
Grimm testvérek: Csipkerózsika

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/