A Remény virága

Titi Hajnalka: A Remény virága 

 Tudjátok- e, hogy a gyönyörű katicák ragadozók? Tudniillik olyan élőlényeket esznek, amelyek ártalmasak a növényekre. Ilyenek például a levéltetvek, de vannak olyanok, akik a lisztharmatgombát is megeszik , ami egy szörnyű élősködője többek között a szőlőnek. A lisztharmatos növény olyan, mintha lisztbe mártották volna. Ezért is kapta ezt az elnevezést.

A katicákra tehát nagyon nagy szükségünk van, hogy egészségesek maradjanak a növényeink. Hiszen, ha nem egészségesek a növények, nem lehetnek finom terméseik,amiket megehetünk. A mai mesém egy aprócska katicalányról szól, hallgassátok szeretettel.

Élt Hétpettyes Katicaföldön egy aranyos katicalány, akit Icukának hívtak. Mivel csak nemrég született, ez volt élete első tavasza, amit láthatott. Katica mama sokat mesélt a katicák életéről, hogy hamar megtanuljon mindent, amit egy katicalánynak tudni kell, hiszen olyan gyorsan megnőnek! Így már azt is tudta milyen fontosak ők a gyönyörűséges virágok életében.

A valódi lecke azonban, nem az elmélet, hanem a tapasztalat. Tudta ezt Icuka is és már alig várta, hogy tegyen valami hasznos dolgot.

Hétpettyes Katicaföldön a katicák tavasszal virágot vetnek, hogy aztán azokat egyék majd meg, akik bántani merészelik őket. Tehát míg mi emberek a termésükért termesztünk növényeket,addig ők katicák az élősködőikért.

- Hadd segítsek én is mama!- kérte Icuka a mamáját.

- Jól van kicsim- egyezett bele katica mama- Papa már kint van a mezőn. A megfelelő helyet keresi. Neked annyi a dolgod, hogy utána vidd a virágmagokat.

-Köszönöm mami! Nagyon fogok vigyázni rájuk!- igérte meg Icuka lelkesen.

Nagyon boldog volt, hogy végre ilyen fontos feladatot bíztak rá, és megmutathatja mennyire ügyes katicalány. Hát amint halad előre egyszer csak találkozik egy nagy szöcskével, aki izgatottan ugrált jobbra is, balra is, mindenféle ok nélkül.

 -Szia!- köszönt mindjárt oda neki hangosan- Hát te miért ugrálsz annyit, semmi cél nélkül? 

-Nem céltalanul ugrálok!- felelte- Edzek.

-Nahát! És mire jó az az edzés? 

-Hát, hogy megerősödjek! Éppen egy ugróversenyre készülök. 

-Ugróversenyre?- ámuldozott Icuka. 

-Úgy ám! Mégpedig a világbajnokságra!

-Még sosem láttam világbajnokságot! 

-Akkor hát éppen ideje! Amennyiben van kedved, tarts velem! Ha felülsz a hátamra átélheted velem az egészet! 

-Az nagyszerű lenne!- lelkesedett a katicalány, s már nem is érezte fontosnak a rábízott feladatot. Különben is, ha egy kicsit

később érkezik, mi baj történhet? A papa tovább keresgélheti a megfelelő helyet.

-Köszönöm szöcske a lehetőséget!- mondta boldogan és máris felpattant a hátára , majd elindultak a versenyre.

A versenyen részt vett a világ összes ugróbajnoka! Volt itt számtalan szöcske, béka, és még kenguru is! Izgatottan melegítettek valamennyien.

-Csak nem gondolod, hogy egy katicával a hátadon megnyerheted a versenyt?- csúfolódtak szöcske barátjával mások. 
-A helyetekben én örülnék, hogy ezzel is előnyhöz juthattok! Én tudom mennyit bírok. És ti tudjátok?- felelte szöcske magabiztosan.

Icuka kezdte rosszul érezni magát. Még az is lehet, hogy tényleg miatta nem nyerheti meg a versenyt.

-Biztos ne szálljak le?- kérdezte. 
-Egészen biztos. Szeretem a kihívásokat! Csak kapaszkodj jól!

Azzal a bíró belefújt a sípjába, mire mindannyian a vonalhoz álltak. A második síp hangja a felkészülést jelentette, a harmadik pedig a rajtot!

Mindenki nekiiramodott! A katica minden erejével belekapaszkodott a szöcske nyakába, azonban azt nem sejtette, hogy egy hatalmas szakadékot fognak átugrani, úgyhogy amikor a széléhez értek nagyon megijedt és egy hirtelen mozdulat hatására kifordult a derekára erősített szütyő, amiben a magvak voltak. De ez még nem is elég! Abban a pillanatban kibomlott a szütyő szája s a magvacskák szerteszét hulltak, bele a hatalmas szakadékba!

Rémületében még örülni sem tudott amikor szöcske barátjával megnyerték a versenyt. Hatalmas könnyek kezdtek hullni a szeméből.

-Nahát! Ennyire azért nem kell örülnöd!- mondta tréfásan szöcske, aki nem is sejtette, hogy valamiféle bánat nyomja a katica kicsi szívét.

Icuka zokogva mesélte el hát könnyei valódi okát. Kicsit szöcske is hibásnak érezte magát, hiszen ha nem csalja magával, a magvak még mind épségben meglennének. Szüksége volt egy rajongóra, hogy nyerni tudjon! A lelki erőt éppen Icukának köszönhette. De az elmúlt dolgokon már nem lehet segíteni, éppen ezért bánkódni sem érdemes rajtuk.

-Mit fog szólni a mamám és a papám?- sírdogált tovább. 

-A szüleid biztosan nagyon szeretnek!- nyugtatgatta szöcske- Meg fognak bocsájtani.

Hazavitte hát Icukát , hiszen mást ő sem tehetett. Katica papa és katica mama már nagyon aggódtak érte, az ajtóban várták mindketten. Icuka könnyes szemekkel lépett eléjük:

-Ne haragudjatok, de elveszítettem az összes virágmagot. Mind belehullt a szakadékba! 

-Hát egy magot azért nem vesztettél el- ölelte át katica mama- Éppen a legfontosabbat!

Katica kíváncsi szemekkel nézett az anyukájára:

-Tényleg? És melyiket?

-Hát ő láthatatlan, a neve pedig Remény.

-Remény?

-Igen- szólalt meg most katica papa is.- A kellő időben meg fogod érteni.

Icuka bár még most semmit sem értett, nagyon örült, hogy a szülei nem haragudtak és meg sem dorgálták. Az a bizonyos láthatatlan virágmag, megmentette! A kis katicalány bánata olyan hamar szertefoszlott, hogy mire felébredt, már nem is emlékezett a történtekre.

Az idő is telt, s mire megerősödtek a szárnyacskái és megtanult repülni, millió színes virág borította be Hétpettyes Katicaföldet.

Egy napon aztán katica mama és katica papa így szóltak:

-Ideje megnéznünk kikeltek- e a Remény virágai?

Azzal felrepültek a magasba, majd egyenesen a szakadék irányába, ott pedig le az aljára. Hát láss csodát! Volt ott annyi virág, amennyit el sem tudsz képezelni! Icuka ámulva nézte a csodát, még szóhoz sem tudott jutni.

-Látod kicsim? A Remény a legmélyebb szakadékban is ki mer virágozni !– ölelték át boldogan a szülei.

Hát ami azt illeti abban a csodaszép pillanatban örömkönnyekkel telt meg mindkét szemecskéje, annyira boldog volt! Már értette az apukája minden egyes szavát… 

Csatlakozz hozzánk a Facebookon: Mesebolygó

Töltsd le, nyomtasd ki és fejtsd meg a meséhez
tartozó mesekvízt:  

File Name: A-REmny-virga-mesekvz
File Size: 1.1 mb
Download File

Támogatás itt: PayPall

Cuki bébicsimpánzt fogadott örökbe egy csupaszív c...
Mesevár cicáknak kartondobozból!

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/