Az oposszum, a csodálatos erszényes

Tudtad, hogy az oposszumok az egyetlen erszényes állatok, amelyek Észak- és Dél-Amerikában élnek? Az erszényesek olyan különleges állatok, amelyeknek a hasukon van egy zsebszerű erszény, ahol a kicsinyeiket nevelik. Az oposszumok nagyon érdekes és hasznos állatok, amelyek sok mindent tudnak és sok mindent esznek. Ismerjük meg őket jobban!
Hogyan néz ki az oposszum?
Az oposszumok nagyjából akkorák, mint egy macska, de sokkal hosszabb farkuk van. A farkuk olyan, mint egy hosszú csíkolt gumicukor, amellyel meg tudnak kapaszkodni a fákban vagy más tárgyakban. A farkukat úgy hívják, hogy prehensilis farok, ami azt jelenti, hogy fogófarok. Az oposszumoknak öt ujjuk van minden lábukon, és az első ujjuk a hátsó lábukon olyan, mint egy hüvelykujj, amellyel szintén tudnak kapaszkodni. Az oposszumok bundája fehéres vagy szürkés színű, és a fejükön három fekete csík van: egy a szemük fölött, egy a szemük alatt és egy a közepén. Az orruk rózsaszínű és hegyes, a füleik pedig nagyok és lelógók.
Hol él az oposszum?
Az oposszumok nagyon sokféle helyen élnek Amerikában. Megtalálhatók az erdőkben, a bozótosokban, a mezőkön, a mocsarakban és még a városokban is. Az oposszumok nem válogatósak az otthonukkal kapcsolatban: bárhol meghúzzák magukat, ahol találnak menedéket és élelmet. Ez lehet egy üreges fa, egy sziklahasadék, egy elhagyott rókalyuk vagy akár egy emberi ház padlása vagy pincéje is. Az oposszumok nem ragaszkodnak egy helyhez: ha nincs elég ennivalójuk vagy túl sok ellenségük van ott, akkor továbbállnak.

Mit eszik az oposszum?
Az oposszumok mindenevők, ami azt jelenti, hogy mindent megesznek, ami ehető. Az oposszumok nagyon jó szaglásukkal találnak élelmet az éjszaka sötétjében. Ehetnek rovarokat, kisállatokat, madártojásokat, döglött állatokat (amiket úgy hívnak, hogy tetem), gyümölcsöket, magvakat és növényeket. De még a kukából is kiveszik az ételmaradékot vagy más finomságot. Az oposszumok nem válogatósak az étellel kapcsolatban: ha találnak valamit, ami tápláló és ízletes (vagy legalábbis nem mérgező), akkor megeszik.
Hogyan szaporodik az oposszum?
Az oposszumok nagyon gyorsan és sokszor szaporodnak. Egy nőstény oposszumnak akár háromszor is lehet alomnyi kölyke egy évben. Egy alomban átlagosan nyolc kölyök van, de lehet akár tizenöt is. A kölykök nagyon kicsik, amikor megszületnek: akkorák, mint egy bab. A nőstény oposszumnak a hasán van egy erszény, ahol a kölykök belemásznak, és ott maradnak, amíg elég nagyok nem lesznek ahhoz, hogy kijöjjenek. Az erszényben a nősténynek tizenhárom cickója van, amelyekből a kölykök szopnak tejet. Ha több kölyök van, mint cickó, akkor azok nem maradhatnak az anyjuknál, és elpusztulnak. A kölykök körülbelül két hónapig maradnak az erszényben, utána pedig a hátukon utaznak az anyjukkal. Négy hónapos korukra már önállóan tudnak élelmet keresni és vadászni. Hat hónapos korukra pedig már felnőtté válnak és elhagyják az anyjukat.

 Milyen érdekes dolgokat tud az oposszum?
Az oposszumok nagyon sok érdekes dolgot tudnak, amelyekkel megvédik magukat vagy segítenek magukon. Itt van néhány példa:
Az oposszumok immunisak a kígyóméregre és más mérgekre. Ez azt jelenti, hogy ha egy mérges kígyó megharapja őket, akkor nem lesznek betegek vagy halottak. Az oposszumok vérében van valami anyag, ami semlegesíti a mérget. A tudósok még nem tudják pontosan, hogy mi ez az anyag, de kutatják, hogy hogyan lehetne használni az emberek gyógyítására is.
Az oposszumok halottnak tudnak tettetni magukat. Ez azt jelenti, hogy ha egy nagyobb vagy erősebb állat támadja őket, akkor úgy tesznek, mintha meghaltak volna. Leesnek a földre, behunyják a szemüket, kinyitják a szájukat és elernyednek. Néha még bűzt is árasztanak magukból, hogy még hitelesebbek legyenek. Ezzel azt akarják elérni, hogy az ellenségük azt higgye, hogy ők már nem élnek és nem érdekesek számára. Ha az ellenségük elmegy, akkor az oposszumok felébrednek és továbbmennek.
Az oposszumok hasznosak az embereknek és a természetnek, mivel sok jó dolgot tesznek nekünk és a környezetünknek. Például megeszik a rovarokat és a kártevőket, köztük a rengeteg kullancsot is, amelyek árthatnak az embereknek mivel betegségeket terjesztenek. Megeszik a tetemeket és a szemetet, amelyek szennyezik a levegőt vagy vonzzák a ragadozókat. Továbbá elterjesztik a magvakat és a virágporokat, amelyek segítik a növények növekedését és szaporodását.

Miért szeressük az oposszumokat?
Az oposszumokat sokan félreismerik vagy utálják, mert úgy gondolják, hogy buták, piszkosak vagy veszélyesek. De ez nem igaz: az oposszumok okosak, tiszták és békések állatok, amelyek sok mindent tudnak és sok mindent esznek. Az oposszumok nem akarnak ártani nekünk vagy más állatoknak: csak élni akarnak és alkalmazkodni a változó világhoz.
Az oposszumok hasznosak és érdekesek, és megérdemlik a tiszteletünket és a szeretetünket. Ha találkozunk velük, ne bántsuk őket, hanem csak nézzük meg őket barátságosan. Talán még meg is lepődünk, hogy milyen csodálatos erszényesek az oposszumok!  

Olvass egy mesét az oposszumról itt: Oposszum mese

A kis sündisznó nyaralni készül
Tiki és Taki, a két tevetestvér

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/