ÁLLATI HŐSÖK: Magawa, a hős patkány

 Kambodzsában, az évtizedek óta tartó háború és polgári nyugtalanság által pusztított országban egy Magawa nevű afrikai óriás patkány az elmúlt öt évben, az aknák felszámolásában tevékenykedett.

A aknák komoly problémát jelentenek Kambodzsában: az ország szó szerint több milliónak ad otthont. Több tucat ember, köztük számtalan gyerek, veszíti életét ezeknek a rejtett aknáknak a jelenléte miatt. Sok százan pedig, súlyos fogyatékossággal kénytelenek élni, az elszenvedett robbanások miatt.

Kép: IFLScience!

 És itt jön be Magawa. A Tanzániában 2014-ben született Magawát arra tanították, hogy hihetetlen szaglásával robbanóanyagokat szimatoljon ki - amit egyébként egy embernek fémdetektorral kellene tennie. Kambodzsába azért költözöttették, hogy 2016-ban aknavetőként kezdjen dolgozni, és őszintén szólva hihetetlen munkát végzett: az elmúlt öt évben 71 taposóaknát és 38 darab fel nem robbant lőszert talált. Tavaly októberben még egy imádnivaló apró aranyérmet is kapott a program első patkánya, ezzel elismerve nagy bátorságát a rendkívül veszélyes terepen.

Malen és Magawa fiatalabb korukban. Kép jóváírás: © Simon Guillemin, PDSA, APOPO
Virágosat álmodtam...
Charles Perrault : Csizmás kandúr

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/