Platymma tweediei: A gyönyörű malajziai tűzcsiga

Kép: boredpanda.com

 Platymma tweediei: a gyönyörű malajziai tűzcsiga

Ki is ne szeretné a csigákat? Egy biztos egyre több gazdi úgy gondolja, hogy szívesen tartja őket házi kedvencként.  Talán erről nem is Spongya Bob tehet, a maga kis házi kedvencével Csigusszal, hiszen milliók imádják és követik a róluk szóló történeteket. Egyre gyakoribb az afrikai óriás csigák tartása, ámde itt el kell mondanom csak felelős gazdiknak ajánlott nevelni és szaporítani őket.

Ma egy olyan csigát szeretnék nektek bemutatni, amely szintén az óriás csiga fajhoz tartozik, azonban őket nem ajánlott fogságban tartani , annál is inkább, mert nagyon érzékenyek a levegő páratartalmára és a hőmérséklet változásokra. Kiderült, hogy egy időben intenzíven gyűjtötték őket természetes élőhelyükről háziállatként történő értékesítés céljából, de fogságban nagyon sok csiga elpusztult. 1- 2 sikertörténeten kívül több nem volt Európai tenyésztésük során. Bár megvásárolhatók az interneten, általában már elpusztulnak a postázás folyamán.

Érdekességük viszont, a gyönyörű megjelenésük, én magam sem láttam hozzáfoghatót mind a mai napig.

Kép: boredpanda.com

 A Cameron Highlands felhős erdőjéből származik a gyönyörű és misztikus Platymma tweediei, a Malajzia-félsziget legnagyobb endemikus csigája (vitathatatlanul a Borneo-ból származó Bertia brookei nagyobb nála). Tűzcsigaként is ismert a gyönyörű piros lábáról.  Több mint 1000 m tengerszint feletti magasságban található, soha nem alacsonyabban. Lehet, hogy a jövőben védett lesz, éppen az elmúlt idők gyakori begyűjtései okán. Ez a csiga nagyon kevés kalciumból épül fel, de vastag, robusztus, selymes fekete periostracumból áll, amely nagyon egyedi.

Kép: boredpanda.com
Kép: boredpanda.com
Kép: boredpanda.com
Épp testben épp lélek, vagy épp lélekben egészsége...
Faültetős

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/