A csodálatos paradicsommadár- félék

A paradicsommadaraknak káprázatos párzási rítusaik vannak. A legtöbb paradicsommadár-félék családjába tartozó hím nemcsak pompás tollazatával igyekszik felkelteni a tojó figyelmét, de parádés táncával is. Minden fajnak megvan a maga sajátos táncszokása, melyek nagyban eltérnek egymástól. Míg a legtöbb paradicsommadár magányosan udvarol kiszemeltjének, néhányan csapatokban lejtik táncukat, s gyakran féltucat éneklő hím is verseng a tojó kegyeiért.

 

Hiába hallható hangjuk, mivel folyton ugrálnak, alig lehet meglátni őket. A hímek és a nőstények tollazata különbözik. A nőstények tollazata egyszerű, nem feltűnő. A hímek színpompás tollaikkal hívják fel magukra a tojók figyelmét a nász idején. A díszes tollú hímeket tollaikért vadászták.

 

A család legjellegzetesebb nemzetsége a közel tíz fajt és több alfajt számláló paradicsommadár (Paradisea L.) nemzetség, amelynek ismertetőjelei a kissé hajlott, a fejnél valamivel hosszabb csőre, a rövid farok, melynek középső tollpárja különösen a vén hímeknél rendkívül hosszú. Ennek a tollpárnak néha csak igen keskeny a zászlaja, máskor meg teljesen zászló nélküli. A legfőbb ismertetőjel a vén hímek melléről kétoldalt kiserkedő, hatalmas méretű, dúsan leomló, lengő dísztollbokréta.

Kép: www.kasoartravel.com
Kitalálós kifestő
Benedek Elek: Székely Tündérország

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/