Nyuszi, Sünike és a nagy tapasztalás

Titi Hajnalka:  Nyuszi, Sünike és a nagy tapasztalás

Sünike legjobb barátja Nyuszi, mindent meg akart tudni a világról. Ezért nagyon sok kérdést tett fel a bölcs bagolynak, aki az erdő tanítója volt. Bagoly türelmesen válaszolt Nyuszi kérdéseire, de egy nap azt mondta neki:
- Nyuszi, te nagyon okos és kíváncsi vagy, és ez jó dolog. De ha igazán meg akarod érteni a dolgokat, akkor el kell menned a világba, és saját magadnak kell megtapasztalnod őket.
- Hogy érted ezt? - kérdezte a nyuszi.

- Úgy értem, hogy nem elég csak hallani vagy olvasni valamiről, hanem látni és átélni is kell. Nem elég csak tudni valamit, hanem csinálni is kell. Nem elég csak válaszokat kapni, hanem kérdéseket is fel kell tudni tenni. Ez az igazi tudás - mondta a bagoly.
- És hogyan tehetem ezt meg? - kérdezte a nyuszi.
- Úgy, hogy belevágsz kalandokba, és felfedezed a világot. Menj el az erdőn túlra, és nézd meg, mi van ott. Találkozz más állatokkal, és beszélgess velük. Próbálj ki új dolgokat, és tanulj belőlük. És ha bajba kerülsz, ne félj segítséget kérni - mondta a bagoly.
- És ha nagyon félek? - kérdezte Nyuszi.
- Nem kell félned, ha bátor vagy. A bátorság nem azt jelenti, hogy nincs félelmed, hanem azt, hogy legyőzöd a félelmedet. És ha van egy barátod, akivel együtt mész, akkor még könnyebb lesz - mondta a bagoly.
- Van egy barátom! - kiáltotta Nyuszi. - Sünike! Ő az én legjobb barátom! Ő biztosan velem jön!
- Akkor menj el hozzá, és mondd el neki a tervedet. Ha együtt indultok kalandozni az erdőbe, segíthetitek egymást. Még a bátorságból is több van ott, ahol legalább ketten vannak. Én itt várlak benneteket, amíg vissza nem tértek. És ha visszatértetek, elmeséltek nekem mindent, amit láttatok és tanultatok - mondta a bagoly.
Nyuszi bólintott, és elszaladt Sünike kunyhójához. Sünike is kíváncsi volt a világra, de nem volt annyira merész, mint Nyuszi. Pedig a nyulakra sokszor mondják, hogy gyávák. Amikor meghallotta Nyuszi tervét, először ijedten nézett rá.
- Nyuszi, te bolond vagy? Hogyan akarsz elmenni az erdőn túlra? Tudod, milyen veszélyes ott? Vannak ott vadállatok, emberek és gépek! Mi lesz velünk, ha megtámadnak vagy elkapnak? - kérdezte Sünike.
- Ne aggódj! Nem lesz semmi baj! A bölcs bagoly azt mondta nekem, hogy ha bátrak vagyunk és segítséget kérünk baj esetén, akkor meg tudjuk oldani a problémáinkat. És ha velem jössz, akkor nem leszel egyedül! Együtt erősebbek vagyunk! - mondta a nyuszi.
- De miért akarsz elmenni? Miért nem maradsz itt az erdőben, ahol biztonságban vagyunk? Miért nem elégszel meg azzal, amit tudunk? - kérdezte Sünike.
- Mert többet akarok tudni! Mert látni akarom a világot! Mert ki akarok próbálni új dolgokat! Mert kérdéseket akarok tudni feltenni! Mert ez az igazi tudás! - mondta a nyuszi.
- És miért akarsz tudni? Miért akarsz látni? Miért akarsz új dolgokat kipróbálni? Miért akarsz kérdezni? - kérdezte Sünike.
- Mert ez tesz boldoggá! Mert ez teszi értelmessé az életemet! Mert minél többet tapasztalunk, annál bölcsebbek leszünk - mondta a nyuszi.
Sünike hallgatta a nyuszi szavait, és elgondolkodott rajtuk. Nem értette őket teljesen, de valami vonzotta őt hozzájuk. Valamiért ő is azt érezte, hogy többet szeretne tudni a világról. 
- Nyuszi, te nagyon furcsa vagy, de nagyon szeretlek. És ha te ezt akarod, akkor veled megyek. De csak egy feltétellel - mondta Sünike.
- Mi az? - kérdezte a nyuszi.
- Hogy mindig kétszer is átgondoljuk mit teszünk és vigyázunk egymásra,- mondta Sünike.
- Ígérem! - mondta a nyuszi lelkesen.
Nyuszi és Sünike azzal összeölelkeztek, és elindultak az erdőn túli kalandra.Sok érdekes és veszélyes helyre jutottak el, ahol megtanultak vigyázni magukra. Találkoztak más állatokkal, és beszélgettek velük. Kipróbáltak új dolgokat, és tanultak belőlük. És ha bajba kerültek, nem féltek segítséget kérni.
Végül visszatértek az erdőbe, és elmeséltek mindent a bölcs bagolynak. A bagoly büszke volt rájuk, és dicsérte őket. A nyuszi és Sünike boldogok voltak, mert sokat tudtak meg a világról, de még többet magukról. Rájöttek, hogy a tudás nem csak abból áll, hogy válaszokat kapunk, hanem abból is, hogy kérdéseket teszünk fel.
   

Mi is az a tapasztalat és miért fontos? 

 A tapasztalat azért fontos, mert segít nekünk megtanulni számtalan dolgot a világról és magunkról. A tapasztalat az, amikor valamit magunk csinálunk, látunk vagy érzünk, és ezáltal új ismereteket vagy készségeket szerezünk. A tapasztalat segít nekünk fejlődni, alkalmazkodni és megoldani a problémáinkat. A tapasztalat segít nekünk bölcsen dönteni, és értelmet adni az életünknek.

A tapasztalat nem csak a saját cselekedeteinkből vagy élményeinkből származhat, hanem másoktól is tanulhatunk. Ha figyelünk másokra, és hallgatjuk a tanácsaikat vagy a történeteiket, akkor gazdagíthatjuk a tapasztalatainkat. Ha olvasunk könyveket, nézünk filmeket vagy játszunk játékokat, akkor is bővíthetjük a tudásunkat. De ezek nem helyettesítik a valódi tapasztalatot, csak kiegészítik azt.

A tapasztalat nem mindig kellemes vagy könnyű. Néha fájdalmas vagy nehéz dolgokat kell átélnünk vagy megtennünk, hogy tanuljunk belőlük. Néha hibázunk vagy kudarcot vallunk, és ez rosszul érezzük magunkat. De ezek a tapasztalatok is hasznosak lehetnek, ha tanulunk belőlük, és nem adjuk fel. A hibáinkból és a kudarcainkból is tanulhatunk, ha beismerjük és javítjuk őket.

A tapasztalat azért fontos, mert nélküle nem tudnánk igazán élni. A tapasztalat teszi lehetővé, hogy megismerjük magunkat és másokat, hogy kifejezzük magunkat és másokkal kommunikáljunk, hogy élvezzük az életet és másokkal megosszuk azt. A tapasztalat teszi lehetővé, hogy kérdéseket tegyünk fel, és válaszokat kapjunk. A tapasztalat teszi lehetővé, hogy boldogok legyünk.

Áfonya, a cica
A Szivárványkirálylány és a sárkány
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/