Az afrikai strucc

Neki van a világon az egyik legerősebb immunrendszere! 

 A struccok szárnyaik ellenére nem tudnak repülni. Ehhez 70 km / h körül tudnak futni- és ha szükséges, több mint tíz percig. A struccok nagyon kíváncsiak, mindent megcsipkednek, főleg a fényes dolgokat.

Akár három méter magasra megnőhetnek és 150 kilogrammot is nyomhatnak és bármilyen hihetetlen, de 70 évig is élhetnek! A strucc magasságának majdnem a fele a nyak hossza. Ez teszi őket napjaink legnagyobb élő madarává. A tojók 30 évig is tojhatnak. A strucctojás akár 2,5 kilós is lehet! A strucctojás egyetlen sejt, így ez a világ legnagyobb sejtje!

 A strucc négy alfajban él, különösen Kelet- és Dél-Afrikában. A túlélés érdekében alkalmazkodott a különböző környezetekhez: eredetileg nyitott, száraz szavannákban él. De megtalálható a bokros vidéken és a sziklás, zord hegyes vidéken is.

Magvakat, fűveket, gyógynövényeket, gyümölcsöket, hernyókat és szöcskéket fogyaszt. A száraz időszakban, vizet adományozó növényekből nyer létfontosságú vizet. De nemcsak állatokat és növényeket eszik meg a strucc, hanem köveket. Ezek segítik megőrölni az ételt, amit megevett.

Egyébként csak két lábujja van a lábán. A legtöbb más madárnak négy ujja van. A struccnak két szemhéja van, az egyik oldalról záródik, és opálos, ez védi a homokviharban.

 Veszély esetén a strucc nem temeti el a fejét a homokban, ahogy állítják.

Legtöbbször egyszerűen elszalad. De nagyon erős is, egy jól irányzott rúgása akár egy oroszlánt is megölhet. Bármikor lyukat tudna rúgni egy autó oldalán. Az, hogy megtudja magát védeni, abból is kiderül, hogy a világon hányan vannak. Ma ugyanis a Földön 2 milliónál több strucc van, így nem veszélyeztetett faj.

Ízletes húsa és legfeljebb óriási tojása miatt a struccot már struccfarmokon is tenyésztik sok országban. A strucchús koleszterintartalma, energiatartalma és zsírtartalma rendkívül alacsony, ezért népszerű is. A strucczsírból készült struccolajat a kozmetikai ipar használja a legdrágább termékekhez.

Más népek meséi:
Mesebolygó Lapozgató Tél 2022

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/