Az aranytojást tojó lúd meséje ( keleti népmese)

Kép: nukadeti.ru

Volt egyszer egy férj és feleség, akik földművesként dolgoztak. Nagyon egyszerűen éltek. Csak egy tenyérnyi rizsföld és egy liba állt a rendelkezésükre, a napi szükségleteik kielégítésére. Nagyon szerették a libát, hiszen minden nap egy tojást adott nekik. És ez elég is volt. Nagyon hálásak voltak azért a kevésért is, amit a Teremtőtől kaptak. A hálának pedig varázslatos ereje van!

 Egyik nap furcsa módon aranyszínű tojást tojt a liba. De nem csak, hogy aranyszínű volt, hanem bizony az színtiszta tömör arany! A gazda először nagyon meglepődött, de amint megemésztette a dolgot, márpedig ez igen gyorsan ment, hívta is nagy örömmel az asszonyt, hogy elújságolja a jó hírt:

- Anya, anya! – kiáltotta.

– Igen, mi történt?- sietett oda az urához az asszony.

– Látod ezt az aranytojást?- mutatta lelkesen a frissen tojt kincset- gazdagok vagyunk!

– Honnan vetted ezt?- csillant fel az asszony szeme.

– A libánk tojta. Arany tojást tojt nekünk! - ölelte át boldogan a feleségét.

 Nagyon boldogok voltak, mert az életük azonnal megváltozott. Azt vehetnek, amit csak akartak. Minden, amit korábban nem tudtak megvásárolni, most hipp- hopp az övék lehetett.

A liba továbbra is minden nap aranytojással ajándékozta meg őket. 

De egy napon, a gazda úgy érezte, hogy ahol egy van, ottan többnek is kell lennie. Keresni kezdte a módját, hogyan tudna többet kihozni ebből a libából? Míg végül az az ötlete támadt, hogy hasítsa fel szegény hasát

– Anya, jobb, ha felvágjuk a libát- mondta a feleségének- Kivesszük az aranyat, ami a liba hasában van. Biztos vagyok benne, hogy még több arany van a gyomrában!

- Jól van- felelte az asszony- Én is hiszek abban, hogy gazdagabbak leszünk, ha kivesszük a liba hasából az összes aranytojást!

Mohóságuk miatt, a libát a gazda elkapta és kettévágta. De bizony, a liba testében egyáltalán nem volt arany! Hej bánták is nagyon, amit tettek! Hiszen a liba, akit szeretni kellett volna, mára halott, és nem ad nekik több tojást! Az aranytojást tojó libáról szóló mese erkölcsi üzenete, hogy ne légy kapzsi. És hálásnak kell maradnunk akkor is, ha túl sok jó történik velünk! Egy ember, aki mindig hálás azért, amilye van, boldog egész életében. 

A világ legrégebbi tiszta lófajtája
Mese a büszke nyúlról és a teknősről ( keleti népm...

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/