A csodálatos rózsaszínű pillangó

Kép-jóváírások: Andy Reago és Chrissy McClarren

Látál- e már rózsaszínű pillangót? Most biztosan azt gondolod: ilyen nem is létezik, legfeljebb a mesékben! Márpedig én azt mondom igen is létezik!

A neve pedig rózsaszín juhar pillangó . A  rózsaszín juhar pillangó egy Észak-Amerikából származó lepkefajta, melynek különlegessége kis méretében és jellegzetes színében rejlik. A hímek szárnyfesztávolsága 32-44 mm, míg a nőstényeké 40-50 mm. Vöröses-rózsaszínes lábaik és csápjaik vannak, testük sárga színű, első szárnyaik rózsaszín, míg hátsó szárnyaik sárga színben pompáznak. Ahogy pedig a nevük is sugallja, juharfák termésével táplálkoznak.

 A nőstények a juharfalevelek aljára helyezik el petéiket 20-30-as csoportokban. Összesen 2 hét szükséges ahhoz, hogy kikeljenek a csoportban élő, kis hernyók. A következő stádium a kifejlett lárva állapot, amikor még mindig csoportosan élnek. Ekkor hosszuk elérheti akár az 55 mm-t is. Testük halványzöld színű fekete csíkokkal, fejük pedig piros. Ebben az állapotukban már képesek arra, hogy lemásszanak a fa aljához és bebábozódjanak sekély földalatti kamrákban. Az egész telet itt töltik el. A bábok sötétek, hosszúkásak és kis tüskéik vannak. Miután a felnőtt egyedek kikelnek szárnyaik még nagyon kicsik, amiket fel kell pumpálniuk folyadékkal, hogy megerősítsék őket és képesek legyenek a repülésre.

Kép-jóváírások: Andy Reago és Chrissy McClarren

 A felnőtt pillangók éjszakai állatok, elsősorban az éjszaka első harmadában repkednek. A nőstények repülés közben feromonokat bocsátanak ki, amit a hím pillangók bozontos csápjaikkal érzékelnek. A szülők egyáltalán nem táplálkoznak, minden energiájukat a hernyó korukban megszerzett tápanyagból nyerik.

 A feltűnő rózsaszín és sárga színek funkciója egyelőre ismeretlen a kutatók számára. A kihívó megjelenésű rovarok általában mérgezőek vagy rossz ízűek a többi állat számára, esetleg utánozni akarnak valamit, azonban ezen állítások közül egyik sem igaz erre a pillangó fajtára. Minden esetre egyet érthetünk abban, hogy gyönyörűek, így ha különlegesebb funkciójuk nincs is, legalább mi gyönyörködhetünk a természet eme csodálatos alkotásában.

Forrás: fenyfacan.wordpress.com

Egy elképesztő madár, amely bármilyen hangot képes...
Miért csíkosak a zebrák?

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/