Minifarm, ahol a legcukibb Shetlandi-pónik élnek

Akár hiszed, akár nem van Magyarországon egy mesés hely, ahol mindenféle apró háziállatok élnek, de nem is akármilyenek, hiszen többek között gyönyörű pónik várják, hogy akár meg is lovagold  őket. A Minifarm Veresegyházon található, a híres Medveotthon mellett. Így aki erre látogat, akár több órás programot is tervezhet magának.

Belépőjegy: 600 Ft (1 éves kor felett)

Az állatsimogatóban mini pónik, és háziállatok várják az állatszeretőket. Egyedülálló lovaglási lehetőség náluk már 12 hónapos kortól van. A farm több mint 1 hektáron bekerítve, igényes környezetben várja a látogatókat. A területen játszótéri elemek, mezítlábas körpálya, és piknikező helyek találhatók. A lovaglás mellett sok-sok pedálos járgány, és elektromos traktor várja a gyerkőcöket. A felnőtteknek is biztosítanak elektromos járműveket, amivel izgalmassá tehető az itt töltött idő.

Részletes programlehetőségek és árak itt: Minifarm

További videók: Youtube

Facebook: Minifarm

 Szakemberek már évekkel ezelőtt kimutatták, hogy a tanyán nevelkedő gyerekek védettebbek az asztmával és az allergiával szemben. Megállapították, hogy a tanyán lévő por hatására a légutak nyálkahártyája nem reagál olyan hevesen, mint a a háziporatkához hasonló allergénekre. Ez a védőhatás egy különleges gyulladásgátló fehérjének (A20) köszönhető, amelyet a tanyán lévő porral való érintkezés hatására termel a szervezet. 

 A shetlandi póni Európa egyik legősibb lófajtája, a Shetland- szigetekről származik. A szigeteken a Golf-áram teremtette óceáni klíma van, viszont a talaj köves, a növényzet nagyon szegényes, a klíma zord. A shetlandi póni típusát ezek a természeti körülmények formálták, és így egy egyedi jellegzetességekkel bíró fajta alakult ki.

Feltételezik, hogy a szigetekre az ember közvetítésével kerültek be a lovak és nagyon valószínű, hogy a shetlandi pónik az Észak-Skóciában élő törpenövésű póniktól származnak. Az biztosnak vehető, hogy a normannok előtti időben a szigeteken a lovak már előfordultak.

Kezdetben a póniknak a szigetvilágon túl nem volt jelentősége. Az 1800-as évek elejéig a vadlovak módjára szaporodtak, majd ezt követően indult meg tervszerű tenyésztésük.

Kép: Minifarm

 A 19. század második felétől nagy számban kerültek Anglia bányáiba, ahol alacsony marmagasságukra tekintettel szívesen alkalmazták bányalovaknak. Egyes becslések szerint a tárnákban évente 5000 kilométert utat tettek meg. Fáradhatatlan fogatló, testtömegéhez viszonyítva feltűnő vonóerejű.

A Shetland-szigeteken kevés a jól kiépített úthálózat ezért a fajta egyedeit főként hátas és málhahordó állatként hasznosították. Felépítésüknél fogva a Shetland-pónik biztos járású hegyi lovak a meredek hegyoldalakon. Nagy teherbírásúak, ezért málháslóként szívesen alkalmazzák őket, bátran és biztonságosan átkelnek a szakadékokon testsúlyuk akár 50%-ával is.

Kisgyermekek ideális első lova, körülbelül 8 éves korig. Méretei és jóindulatú természete miatt a gyermek játszótársa lehet, aki megtanulja mellette a lóval való bánást. A gyermek ülésbiztonságot szerez a shetland póni hátán, képessé válhat egy későbbi, felnőttebb lovas passzióra. Hosszú élettartalmú ló akár 30-35 évig is elélhet. Betegségekkel szemben nagy ellenálló képessége van, gyorsan regenerálódik, a takarmányozással tartással kapcsolatban mérsékelt igényű.

Kép: Minifarm
Vár a nyár!
Csukás István: Süsü, a sárkány

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/