Mikor és miért ünnepjük a pingvineket?

Kép: 24.p3k.hu

 Mikor és miért ünnepjük a pingvineket?

 A röpképtelen madarak, avagy a pingvinek, elsősorban a Déli-sarkon élnek. A hideg tengeráramlatokkal jóval északabbra is eljutnak: több fajuk a szubtrópuson, sőt, egy az Egyenlítő vidékén honos.

Tiszteletükre, egyszerre 2 ünnepet hoztak létre az emberek: a Pingvinek Világnapját, amelyet április 25-én, és A Pingvin Tudatosság Napját, amelyet január 20-án ünnepelünk.  A környezetvédelmi szervezetek azért hozták létre ezeket az ünnepnapokat, hogy felhívják az emberek figyelmét a pingvinek számának csökkenésére. 

Viharmadár

 2014-ben 48 jellegzetes madárfajnak feltérképezték a teljes genomját, köztük a pingvinét és a viharmadár nevű testvértaxonját. Ebből a kutatásból kitudódott, hogy e két madárrend körülbelül 60 millió évvel ezelőtt vált szét.

A pingvincsalád 18 fajból áll.

A fajok közötti nagy súly- és magasságkülönbség a Bergman-szabályból fakad: a hideg régiókban az állatok nagyobbak, mint a melegebb körülmények között élők. Ez csökkenti a hőveszteséget, megkönnyíti a madarak életben maradását.

A pingvinek különös testalkatú, vicces madarak. A legnagyobb pingvinféle 115 centiméter, a legkisebb csak 40 centiméter magas.

A fekete-fehér tollazata egy álcázási forma, amely segít elrejteni őket a víz alatti ragadozóktól. Míg a pingvinek nagyszerűek a búvárkodás és az úszás terén, ( 50 km/ órával is képesek úszni) repülni nem tudnak, noha a madárcsalád részét képezik. A szárnyaikat úgy használják mint a békalábat, így rendkívül gyorsan tudnak mozogni a víz alatt.


 Mindnyájan szeretjük őket. A klímaváltozás miatt egyre nagyobb veszély fenyegeti ezeket a madarakat, és az előrejelzések szerint csak rosszabb lehet a helyzetük a jövőben.

A víz hőmérséklet emelkedése miatt egyes fajokat a kihalás fenyeget. A melegebb időjárás miatt később keltik ki fiókáikat, az olvadó jéggel pedig óriási vízmennyiség alá kerültek az általuk fogyasztott apró halak, így nehezebbé válik számukra a vadászat, a táplálkozás, sok fióka és pingvin pusztul el az élelmet kereső szülőre várva.

Az időjárás változása globális kérdés. A klímát csak integrált megközelítéssel lehet befolyásolni. Ezen tényezők miatt a tarajos és galapagos egyedek a kihalás szélén állnak.

A pingvinfaj legnagyobb képviselői a császárpingvinek 

A császárpingvinek körülbelül 100 évvel ezelőtt találkoztak először az emberrel, amikor az első felfedezők eljutottak az Antarktisz jégsivatagába. Életüket a ciklikusság és a ritmus szabályozza. A nyári időszak egy részében, az óceánban vadásznak, aztán hatalmas csapatba tömörülve, elindulnak a déli sarkkör legzordabb tájára. Itt a legvastagabb a jég, ezért a fiókáknak itt a legbiztonságosabb, hogy kikeljenek. A párválasztás után a párok egy évig együtt maradnak. A tojás kiköltése már a hímek feladata, a legyengült tojók elindulnak élelem után az óceánhoz. Időben vissza kell érkezniük, hogy táplálni tudják a fiókákat. Miután a fiókák felerősödnek, a csapat elindul az eredeti élőhelyükre.

A pingvinek világnapja: április 25 

 A pingvinek világnapját azért rendezik meg, hogy a fő problémáikról beszéljünk: a ritka fajok irtásáról és az élőhelyük veszélyessé vállásáról. De nem elegendő csak beszélni. A Pingvin világnapon védőintézkedéseket is végre hajtanak.

Miért választották ez a dátumot?

Az ünnepet április 25-én ünneplik, mivel a pingvinek párzása ilyenkor zajlik. Ebben az időszakban különösen sebezhetővé válnak, és gyakran meghalnak. A madarak védelme érdekében létrehozták az Antarktisz Szövetséget, amelynek világszerte több mint 30 egyesülete van. 

2017-ben az egyik tudományos laboratórium, elkezdte figyelemmel kísérni a császáripingvinek életét. A tudósok több kamerát helyeztek el a part mentén, hogy érdekes pillanatokat rögzítsenek. Felvételt készítettek arról, hogy a pingvinek hogyan alszanak, kommunikálnak egymással, hason csúsznak, és hogyan rendezik életüket.

A pingvin- tudatosság napja: január 20 

Január 20. elsősorban erkölcsi ünnep, amely a pingvinek életét állítja példaképpen az ember elé. A pingvineket fenyegeti az éghajlatváltozás, mégis minden akadály ellenére összetartanak, nem engedik, hogy külső erők megbontsák az egységüket, vagy letérítsék őket az útról. A keresztény családoknak is így kellene összetartaniuk.

Az ünneplő emberek, ezen a napon fekete nadrágot, fehér inget öltenek, piros nyakkendővel. Sushit, garnélarákot és tintahalat esznek, mint a pingvinek és tipegve járnak :-)

Egy csodálatos film, a pingvinekről 

Mire való a barátság? ( képregény kicsiknek)
Csak egy pillanatra...

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/