Bálint Ágnes: Mazsola

Kép: media.port.hu

 Bálint Ágnes: Mazsola

Hallgasd meg a Tavalyi bogáncsról szóló mesét itt: Mazsola: A tavalyi bogáncs

Bálin Ágnes 1922. október 23- án született Abonyban, Józesf Attila díjas magyar író, szerkesztő, dramaturg.

 Már kisgyermekként is jól rajzolt. Anyja 5 éves korában megtanította olvasni, írni. Korai olvasmányai :Karl May és Jókai Mór nagy hatással voltak rá.

A gimnázium első két osztályát magánúton végezte. Vizsgáit a székesfehérvári leánygimnáziumban tette le. Ott végezte el a III. évet is. A következő évben a család úgy döntött, hogy a budapesti Angolkisasszonyok zárdájában tanul tovább. A zárdai életet nagyon nem szerette.

Hallgasd meg a következő mesét itt: Mazsola: A turkálás

 1937 októberétől Bécsben a Wiener Frauenakademie nevű művészeti iskolában rajzolni tanult. Tanultak könyvillusztrálást és plakátrajzolást is. Ezt az iskolát nagyon szerette. Közben (14 éves korában) a Magyar Úriasszonyok nevű folyóirat mellékletében a Fánni, a modern tündér című meseregényét folytatásokban közölték.

Egy újabb mese, amit meghallgathatsz itt:  Mazsola és Tádé: A tengeri csata

 1961-től bábjátékokat írt (Mi újság a Futrinka utcában, Mazsola), majd rajzfilmek forgatókönyvét : Kukori és Kotkoda, Frakk a macskák réme, illetve társszerzőként a Vízipók, csodapók. 1968-ban indította az első környezetvédelmi műsort, a Kuckót.

 Később több könyve (Mi újság a Futrinka utcában?, Mazsola-kötetek, Frakk-kötetek, Szeleburdi család) és fordítása (Babar) is megjelent.  A Magyarországon a 90- enes évek közepén bemutatott  Garfield rajzfilmekhez is ő készítette el a magyar szövegeket.

Csatlakozz hozzánk a Facebookon: Mesebolygó

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
Gerald Durell : Léghajóval a világ körül, Pakorny ...

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/