Az iránytű ( ifjúsági regény, e- book)

Megvásárolható nyomtatott kiadás: Lira.hu 
Illetve hangoskönyv és e- book formájában: Helma kiadó

Hallgass bele: ITT

A tartalomból: 

Budapest.

A VIII. B minden egyes tagja sajátos módon küzd önmaga elfogadásával, szüleik megértésével, s mindeközben igyekeznek tanáraiknak megfelelni, egy olyan szabályokkal teli időszakban, mint a pandémia.

Ezek a gyerekek, az általános iskola időszaka alatt, közösen nem kirándulhattak, nem bulizhattak, még iskolába sem járhattak, hogy élményeket gyűjtsenek, gyermekkoruk ezen szakaszáról. A már második éve tartó járvány szürke napjait, egy új osztályfőnök és egy új vidéki lány érkezése színesíti meg, akinek Teri a neve. Teri nehezen fogadja el az új mostohát, küzd bátyja és szülőotthona elvesztésével, de élete más területein, kellemes meglepetések érik. Bevásárlás során, ismerkedik meg Benivel, s a suliban már első nap két nagyszerű barátnőt szerez. Valaki azonban nem örül a megjelenésének, ő Gertrúd, aki egészen eddig, sikeresen villogott az osztály középpontjában. Gertrúd oda van Beniért, ezért az új lány féltékenységet ébreszt benne. Az ismerkedést megnehezetíti a maszkhasználat, és az iskolában érvényben levő szabályok, ezért a tiltások ellenére újdonsült barátai titokban ismerkedős bulit szerveznek számára. Itt tudatosul benne, hogy a házigazda az a fiú, aki a szupermarket előtt elsodorta. Beni bátortalan, nem mer közeledni. Jocó legyeskedik Teri körül, még randira is meghívja.

Marci kivételesen intelligens gyerek, épp egy nehéz időszakon esik át, súlyos dolgok nyomasztják: a létezés értelmében kételkedik. Amikor rájön, hogy „ minden csak illúzió" még tanulni sem akar. Annak ellenére, hogy ki nem állhatja az elkényeztetett, buta lányokat, kezdi megkedvelni Gertrúdot, bár tudja, mint kövérfiú, esélytelen, hogy észrevegye. Gertrúd gyönyörű, és bár gazdag szülők gyermeke, nem buta. Kiderül, hogy senki sem ismeri igazán, mi is zajlik az állarca mögött. Megfeleléskényszer hatalmasodott el rajta, a szülei elvárásai miatt, ami evési rendellenességet eredményezett. Minden problémája a magány, úgy érzi senki nincs, aki megértené. Pedig Marci mindig felbukkan, amikor vigaszra szorul. Vajon miért? Mert ő figyel rá. Ezt lassan Gertrúd is észreveszi és anélkül, hogy tudatosítaná magában, érzelmek alakulnak ki benne iránta. Pozitívan hatnak egymásra. Marci egyre többet bicajozik és odafigyel az étkezésre is.

Az új osztályfőnök kivételes ember: ért a gyerekek nyelvén, hivatásának érzi a munkáját. Kötelességének tekinti, hogy tanítványainak megtanítsa, mint szükséges plusz, a célok fontosságát. Azzal, hogy elismeri a munkájukat, kivételes bizalmat ébreszt a gyerekekben. Nagyszerű lehetőség nyílik a célok fontosságának szemléltetésére egy kisfilmpályázat, amelynek az aktív turizmus és a környezetvédelem összefonódását kell bemutatnia. A feladat meglepően motiválja az osztályt, még Gergőt is, akit amúgy, semmi nem tud lázba hozni. Amikor ugyanis kiderül, hogy a hobbija nem holmi időpocsékolás, hanem értékes, ráadásul életcélnak is megteszi, segít az önbecsülésének növelésében és számára is értelmet nyer a küzdelem.

És, hogy milyen nagyszerű egy olyan cél, amiért egy egész csapat dolgozik, mindenféle kötöttség nélkül? Az önkifejezés úgy válik igazán teljessé, amikor egymásért, egy célért dolgozunk. 

További e- bookok: ITT

Szömörce és Libalány ( meseregény, e- book, hangos...
Infógrafika gyerekeknek, az önkéntes segítői lehet...

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/