A tarantula életmódja

Kevesen szeretik a pókokat, de ha te ezen kevesek közé tartozol, most megtudhatod, hogyan és mennyit élnek

Farkaspók

 A tarantuláknak nevezett pókokat az olaszországi Taranto városról nevezték el, ahol évszázadokkal ezelőtt jelentették az első tarantula -harapásokat. A harapásokért vádolt pókok farkaspókok voltak. Amikor az európaiak hasonló nagy és szőrös pókokat láttak Amerikában, tarantuláknak nevezték őket, noha nem voltak rokonok a farkaspókokkal.

Ma a tarantula kifejezést használják a Theraphosidae tudományos család mintegy 800 tagjának bármelyikére.  A farkaspókok külön családba, a Lycosidae családba tartoznak.

Tarantó/ Olaszország / Kép: italien.de

A tarantulák megtalálhatók Afrikában, Ázsiában, a Közel -Keleten, Dél- és Közép -Amerikában, Mexikóban és az Egyesült Államok délnyugati részén. Vannak, amelyek a sivatagban élnek, de a legtöbben esőerdőkben. Egyes tarantulák sziklák, rönkök vagy fák kérge alatt építik otthonukat. Mások selyemházakat fonnak a fákra, falakra vagy növényekre. Megint mások olyan árokban élnek, amelyeket maguk ástak, vagy egy másik állat elhagyott. 

A tarantula családba tartoznak a legnagyobb ismert pókok. A goliath tarantula testhossza eléri a 10 cm -t, lábszára pedig legfeljebb 25 cm. A kis tarantulák általában mintegy 4 cm hosszúságúak. A legtöbb tarantula fekete vagy barna és nagyon szőrös. Néhány azonban élénkebb színű. A tarantuláknak nyolc szemük van - kettő az arc közepén és három az arc mindkét oldalán. 

A legtöbb tarantula napközben elrejtőzik, csak éjszaka bújik elő ennivalót keresni. Főként rovarokkal táplálkoznak, de békákat és más apró állatokat, például egereket is esznek. Néhány nagy dél -amerikai tarantula hálót készít, hogy kis madarakat fogjon el. A legtöbb azonban inkább vadászik, mint hálót fon. Ezek a vadászok érzékeny szőrükkel érzékelik a zsákmánymozgásokból eredő rezgéseket. Agyarukkal megütik az állatot, és mérget fecskendeznek bele. A tarantulák ezután labdává őrlik a zsákmányt, emésztőnedvet eresztenek rá, és egyszerűen felszívják. Néha selyembe csomagolják a zsákmányt, hogy később megehessék. 

A nőstény tarantula párzás után a tojásokat selyemmel lezárt gubóba teszi. Egy gubó akár 1000 tojást is tartalmazhat. A nőstény figyeli a gubót, amíg két-három héttel később a kispókok ki nem jönnek. A fiatalok körülbelül két -három hetesek amikor készek önállóan elindulni. A nőstények a párzás után néha hímeket esznek. A nem elfogyasztott hímek általában néhány hónappal később természetes úton meghalnak. A nőstények akár 25 évig is élhetnek és végig tojást rakhatnak.

A közhiedelemmel ellentétben a madárpókok általában nem támadnak önként az emberre, és marásuk is csak a legritkább esetben veszélyes. Veszély esetén a legtöbb faj a búvóhelyére menekül. 

Sokan háziállatként tartják a tarantulákat. Fenyegetés esetén a tarantulák általában más irányba indulnak, és sziszegő hangot is adhatnak. Máskor szőrüket hátsó lábaik segítségével támadójuk irányába söprik, „bombázzák". A csalánszőrök végén lévő parányi horgok a támadó bőrébe akadnak, a bőrbe fúródnak, ahol hosszú ideig tartó erős irritációt, viszketést, allergiás reakciókat okoznak. Azok az emberek, akiket egy tarantula megcsíp, a darázscsípéshez hasonlítják. Egyes dél -amerikai tarantulák azonban nagy fájdalmat és betegséget is okoznak. 

Infógrafika gyerekeknek, az önkéntes segítői lehet...
Szép jó reggelt!

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/