Amit még nem tudsz a denevérekről

Kutyafejű denevér / Kép: boredpanda

A tudósok szerint általában az állatok élőhelyeinek megzavarása okozza a zoonózisos betegségek (az állatokról az emberekre terjedő betegségek) átadását. Tehát, amíg távol maradunk, a denevérek nem jelentenek veszélyt az emberekre. 

Hondurasi fehér denevér / Kép: boredpanda.com

 A denevérek az egyetlen emlősök, akik tudnak repülni és kivételesek is benne! Emellett az összes emlős egynegyede denevér. Ezek közül több mint 1300 faj van, tehát el lehet képzelni, hányan élnek a földön. Valójában valamennyien egy kicsit jobbá teszik bolygónkat.  Például a denevérek kiváló kártevőirtók. Különböző rovarokat fogyasztanak, aminek köszönhetően elősegítik a gazdálkodók számára a növényvédő szerek használatának csökkentését. A tudósok becslése szerint az Egyesült Államokban a denevérek évente 3,7–54 milliárd dollárt takarítanak meg a kártevők elleni küzdelem területén.


Pied denevér

 Ha ez nem elég ahhoz, hogy értékelni kezdjük a denevéreket, akkor még felsorolunk néhányat. A denevérek nagy része nektárt eszik, és a táplálkozásukkal párhuzamosan beporozzák a növényeket. Kutatásokból kiderült, több mint 700 növényt beporoznak, amelyek közül sok növényt használunk gyógyászatra és élelmezésre. Ezenkívül a gyümölcs denevérek felelősek a vetőmag elterjedéséért is, ami elősegíti az erdők újratelepítését. A kutatók becslése szerint az esőerdők egy négyzetmétere átlagosan évente 12–80 denevér diszpergált magot tartalmazhat. Ne felejtsük el, hogy a tudósok megvizsgálták a vámpír denevérek nyálából származó vegyi anyagokat is, és olyan összetevőt találtak benne, amelyet gyógyszer kifejlesztésére használnak, mely segíti az embereket, vérrögök és stroke problémák gyógyításában.


Repülő róka / Kép: boredpanda.com

 Egy másik lenyűgöző tény a denevérekkel kapcsolatban, hogy ezek a repülő emlősök hosszú életet élhetnek. Az egyik oka annak, hogy képesek tolerálni a vírusokat, de rengeteget hordoznak magukban. A denevérek számos embert érintő vírust, mint például az Ebola, a veszettség és a COVID-19-t okozó vírus SARS-CoV-2 hordozója, de az általuk okozott fertőzéseket nulla értéknek tekintették. Noha könnyű azt gondolni, hogy megtaláltuk a világjárvány okozta szenvedés bűncselekményének az elkövetőjét, a denevérek nem igazán hibásak.


A megjelenésükkel ellentétben a kalapácsfejű denevérek teljesen ártalmatlanok. Egyenlítői Afrikában élnek és gyümölcsökből táplálkoznak. Kizárólag a hímek néznek így ki, a különös szájnak a hangképzésben lehet szerepe, amikor hívják a nőstényt. / Kép: boredpanda.com

 Sarah H. Olsen epidemiológus és denevérkutató szerint csak önmagunkat hibáztathatjuk. "Maguk a denevérek nem hibáztathatók a COVID-19 miatt. A zavartalan vad denevérekben keringő vírusok nem jelentenek veszélyt az emberi egészségre. Ennek az átterjedésnek az oka az emberi viselkedéshez és a természetes határokat sértő tevékenységekhez kapcsolódik" - mondta a tudós.

Ha azonban a halálos vírusok kockázata nem elegendő ahhoz, hogy egyedül hagyjuk őket, létezik egy másik. Ezen emlősök egy része pokolian hátborzongató. A kísértetjárta vámpír denevérektől a páratlan patkó denevérekig, ezek az állatok még a legbátrabbakat is megrémítik. 

Sárga szárnyú denevér / A sárga szárnyas denevér megtalálható Afrika nedves síkvidéki erdőiben és nedves szavannájában. Különböző rovarokra táplálkozik. / Kép: boredpanda.com
Pöttyös denevér , a füle mérete 4cm. / Kép: boredpanda.com 
Fehér vállú denevér ( gyümölcsevő) / Kép: boredpanda.com
A Rafinesque nagyfülű denevérnek nyuszifülei vannak. Az Egyesült Államok déli-középső és délkeleti részén élnek. Legszívesebben különféle rovarokat esznek és hosszú életet élnek. Leghosszabb élettartama tíz év és egy hónap volt.Kép: boredpanda.com
Chapin szabadfarkú denevér / Kép: boredpanda.com
Keleti csúőorrú denevér / Kép: boredpanda.com
Sivatagi hosszú fülű denevér / Kép: boredpanda.com
Ráncos ajkú, szabad farkú denevér / A tudósok úgy vélik, hogy ez a rovarirtó denevér potenciálisan biológiai kártevőirtó szerként működik. / Kép: boredpanda.com
Kopasz denevér / Kép: boredpanda.com
A Pendlebury kerek szárú denevér egy nagy denevér sötétbarna szőrrel.
Ribizkés dal
Mesebolygó Lapozgató 2020. Ősz !!!

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/