A Jó, az Erős és a Ravasz

 Titi Hajnalka: A Jó, az Erős és a Ravasz

 Az elvarázsolt erdő legmélyén élt három jó barát. Kivételesen boldogan éltek itt a több százéves fák lombjai alatt, s mivel mindenük megadatott, amire csak szükségük lehetett, nem is akadt gondjuk, csak játszottak s mókáztak nagyokat napkeltétől- napnyugtáig. 

A Jó igazi varázserővel rendelkezett, nem tett egyebet egész nap, csak még szebbé varázsolta a virágokat, még egészségesebbé a környezetet, és még derűsebbé az eget. Amikor nevetett az erdő összes állata felvidult, annyira öröm volt hallani a csengő hangját.
Erősnek is meg volt a maga szerepe sajátos kerekecske világukban. Mindenki tisztelte hatalmas erejét, bölcsességét, ezért is nevezték őt az állatok királyának. Nincs is baj az erővel, amennyiben jósággal ötvözve birtokolja a tulajdonosa. Így erejét mindenféle jóra használhatja: segítheti a gyengébbeket, és védelmezheti a kicsiket. Így hát elvarázsolt erdő nyugalmát ő sem zavarta meg.
De mi a helyzet Ravasszal?
A ravaszság sem lebecsülendő tulajdonság, kiváltképpen, ha aki birtokolja rendelkezik egy igazi kívánságteljesítő hullócsillaggal. Márpedig Ravasznak éppen volt egy ilyen különleges csillaga. Ezt a csillagot úgy őrizte, hogy még éjszaka sem engedte el az öleléséből. Hogyan is engedhette volna, hiszen ez a csillag jelentette számára a kényelmes életmódot? Hála neki , jó ideje nem vadászott, így a ravaszkodásra sem volt szüksége. Egy kicsit ki is ment a formából. Egyebet sem tett, amikor éhes volt , csak kívánt egy sült galambot, s az mindjárt a szájába is repült!
Hiába kérlelték a barátai, hogy hadd kívánjanak ők is valamit, nem engedte meg nekik. Attól tartott, hogy még megárt a kívánságteljesítő hullócsillagnak és nem fog tudni ételt varázsolni kellő időben. Márpedig Ravasz gyomra , ha jelzett ott azonnal csillapítani kellett az éhséget!
Jó és Erős tűrte is egy ideig, ámde mégis bosszantotta őket ez a különcködés, ha tényleg jó barátok, meg kellene osszanak mindent, amijük csak van. S merthogy Ravasz magától nem osztozott, úgy tervezték fogadást kötnek, melynek a tétje maga a kívánságteljesítő hullócsillag lesz!
Fent a hegyen volt egy csodálatos palota. Olyan magasan volt, hogy ember fia fel nem mászhatott oda. A Remete Király élt itt, hírét bár hallották, de soha nem látta azt senki. Ezért is hívták Remete Királynak. Azt beszélték soha ki nem lép az a szobájából, s soha nem beszél az senkivel a katonáin kívül. Egy varázslatos csalogányt tartott fogságban, egy aranykalitkában, akinek olyan volt az éneke, hogy még a leggonoszabb lelket is meg szelidítette. Az ilyen teremtményeknek legjobb , ha szabadon járják a világot, épp elég gonoszság van a Földön, amit jóvá kellene változtatni!
Az erdő állatai azt suttogták, hogy nagyon nehezen bírja a rabságot szegény, s már jó ideje nem, hogy nem énekel, de még az aranyszínű tollai is fakulni kezdtek, ami azt jelenti, hogy belehal a bánatba, ha valaki ki nem szabadítja!
Jó tündér igencsak nyughatatlan lett, amikor hallott róla. Még aludni sem tudott, ha valami igazságtalanság jutott a tudomására.
- Versenyezzünk!- mondta Erősnek és Ravasznak- Vajon ki az ügyesebb közülünk?
Ravasz mindjárt így válaszolt:
-A ravaszság simán legyőz titeket! Természetesen én vagyok az ügyesebb!
-Az erővel szemben, mit sem ér a ravaszságod!- nevette ki az állatok királya.
-A jóság a legnagyobb hatalom! Higgyétek el nekem!- csigázta tovább barátait Jó tündér.
-Ha-ha- ha!- nevetett Ravasz- Akkor versenyezzünk!
-És mi a tét?- kérdezte Erős, mintha mit sem sejtene.
-A csillag!- felelte Jó.
Összeszorult Ravasz gyomra mindjárt, de már benne volt a bizonyítási vágy, hogy mielőbb megmutassa, milyen ügyesen ravasz ő, úgyhogy ha nehezen is, de belement a játékba. Csak egyetlen szabály volt: varázslatot nem lehetett használni. Ravasz fehérbe öltözött hát, fel vett egy szemüveget, és elindult. Már- már érezte a győzelem ízét! Könnyedén feljutott a hegyre, s a bejárat előtt megállt. Hát eléggé megdöbbent, amikor látta, hogy hét hatalmas ólomkapu zárja el a palotába vezető utat, előtte pedig egy tucat páncélos katona strázsál.
-Adjon isten Urak!- köszönt oda a katonáknak- Messze vidékről érkeztem, a nevem dr. Nincspanasz. Hallottam királyotok betegségéről, azért jöttem, hogy meggyógyítsam őt.
A katonák egymásra néztek, hiszen eddig még azt sem tudták, hogy beteg a király, de ha ez a magabiztos doktor azt állítja, mégiscsak lehet benne valami- suttogták. Beengedték hát és a király elé vezették. Ez könnyen ment!- örvendezett Ravasz.
-Felséges királyom! Azért jöttem, hogy kigyógyítsalak mérhetetlen magányodból!- azzal mélyen meghajolt, ámde a szemüvege leesett a földre abban a pillanatban.
A Remete Király mindjárt felismerte, hogy a gyógyító nem más, mint egy közönséges róka! Mindjárt a katonák után kiáltott, akik úgy kipenderítették a palotából, hogy a lába sem érte a földet!
Ravasz behúzott nyakkal érkezett vissza a barátaihoz. Az már biztos volt, hogy az ő kicsi csillagát elveszítette…
-Nahát- mondták a barátai- a hazugság még sem vezetett célhoz?
-Talán egy kicsit ki mentem a formából…- sütötte le a fejét, és elhúzódott a kotorékjába.
Most Erős indult útnak, nem is köntörfalazott, amikor odaért! Sipp- supp kiütötte az őrszemeket, áttörte az első hat kaput, csak úgy, egyiket a másik után, ámde a hetedikkel sehogy nem bírt! Egyik pillanatról a másikra cserben hagyta az ereje, amiről ő azt hitte, hogy soha nem tud elfogyni. Kiderült, hogy mégis! Lesütött fejjel kullogott vissza ő is.
-Nahát! Az erőszak sem vezetett célhoz?- kérdezték, szinte egyszerre.
-Nem… - felelte Erős- már tudom, hogy erővel elvenni valamit nem megoldás.
Így aztán végül Jó indult kiszabadítani a varázslatos csalogányt. Hát amint a palota falaihoz ért, fájdalmas nyávogást hall. Körül nézett, hát mit lát? Egy aprócska fehér cica sírdogál a fűben.
A lába sérülhetett meg, mert szegényke nem tudott felállni. Jó mindjárt felemelte és a karjaiba vette. Abban a pillanatban megjelentek a király katonái.
-Add ide azt a macskát!- förmedtek rá- Ő a király házi kedvence!
-Hadd adjam át én!- kérte őket- A cicának eltört a lába, csak én tudom őt meggyógyítani.
-Mert ugyan ki vagy te?
-A nevem Jó tündér, van hozzá hatalmam, de csak a király előtt vagyok hajlandó segíteni.
Azzal a katonák a király elé vezették. Jó tisztelettudóan meghajolt, és a király kezébe adta a kiscicát.
-Jaj drágaságom!- ölelte meg a király, akkor vette észre, hogy szeretett kis kedvence lába fáj.
-A cicádnak eltört a lába. Én meggyógyíthatom, de csak abban az esetben, ha szabadon engeded a varázslatos csalogányt. Becsületszavam köt, nem varázsolhatok, amíg ő fogságban van. Engedd szabadon, s meglásd visszatér majd hozzád a palota kertjébe dalolni neked, hiszen a hála ide köti majd. De , hogy így legyen neked kell elengedned saját kezűleg, nagy király!
Hogy is ne egyezett volna bele a király, hiszen mindene ez a picike cica volt! Odament hát az aranykalitkához, kinyitotta az ajtaját, s azt mondta:
-Eredj! Szabad vagy!
A varázslatos csalogány a szabadság lehetőségétől új erőre kapott, s boldogan repülni kezdett, még körözött hármat a teremben, majd az ablakon át kirepült a szabadba, egyenesen az elvarázsolt erdőbe, ahol újra dalolni kezdett. Dala messze szállt a hegyek falai között visszhangozva. Jó még lágyan megcsókolta a pici cica lábacskáját, mire a törött csont azonnal összeforrt. Aztán elbúcsúzott és elindult vissza a barátaihoz.
Amikor visszaért, Ravasz és Erős már tudták, hogy sikerrel járt, hiszen a varázslatos csalogány dalát ők is hallották. Ravasz még utoljára átölelte csillagot és átadta Jónak, aki úgy döntött nem sajátítja ki a kívánságteljesítő hulló csillagot:
-Legyen ő is szabad!- mondta- ma visszaviszem oda, ahová való! Az ő otthona az égbolt, legyen ő mindenkié! Ezentúl, ha valaki meglátja hulló csillagot, bárki legyen is az a világon, kívánhat valamit! Miért is sajátítanánk ki, amikor mindenkié lehet?
Így aztán csillag szabad lett, s azóta valahányszor hulló csillagot látunk, mindig kívánhatunk valamit… Te se feledkezz meg kívánni, ha látod!

Meghallgathatod a mesét itt:  

Csatlakozz hozzánk a Facebookon

Tudáspróba! Töltsd le te is a meséhez tartozó mesekvízt és keresztrejtvényt! 

File Name: Mesekvz--A-J-az-Ers-s-a-Ravasz
File Size: 449 kb
Download File
Ravasz mese
A csodálatos mesekönyv- 2.rész-

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/