A baziliszkusz: a vizenjárás mestere

 A baziliszkusz egyedülálló képességgel rendelkezik, kiemelkedő az állatvilágban, ugyanis képes a vízen járni, illetve futni. Ezt oly módon művelik, hogy „beleesnek" a vízbe, majd átszaladnak a felületén, igen elterjedt elnevezésük is innen származik, ezért is hívják őket sokan Jézus gyíknak, vagy Krisztus gyíknak.

 A kutatók lassított filmfelvételek alapján elemezték, hogyan lehetséges ez a különleges adottság, hogyan képesek a baziliszkuszok a vízen futni.

A baziliszkusz egyértelműen a víz felületi feszültségét használja ki. Olyan gyorsan mozgatja a lábát, olyan gyorsan szalad, hogy amikor a lába a víz felületére csapódik légbuborékokat hoz létre, majd ezekről a levegő buborékokról rugaszkodik el, ezekről képes felpattanni és tovább futni. Ezt a mutatványt csak úgy képes véghezvinni a baziliszkusz, hogy elképesztően gyorsan fut, szinte pattog a víz felszínén létrejövő légbuborékokon.

A baziliszkusz számára ez a vízen futás elképesztő energiát vesz igénybe, ezért csak különleges vészhelyzet esetén alkalmazzák. Általában inkább az úszás mellett döntenek, mivel testfelépítésükből adódóan kitűnően művelik.

 A sisakos baziliszkuszt az egyik legszokatlanabb gyíknak tekintik. Nevét egy koronára emlékeztető bőrredőről kapta. A baziliszkusz görögül kígyókirályt jelent. A kifejlett baziliszkusz maximum 70-75 cm hosszú, súlya 140-170 gramm.

 A baziliszkuszok a Corytophanidae családjához tartozó Basiliscus nem egyik faja. A hüllők közül ezek az állatok tudnak a legjobban két lábon futni. Korábban iguánának tekintették őket, de a felfedezett 9 gyíkfajt nemrégiben családba sorolták. Rajtuk kívül még 2 képviselő van a nemzetségben: hasonló fejű és sisakos leguán. Ezek az állatok a trópusi erdőkben élnek: a Karib -tenger közelében, Honduras erdeiben, Costa Rica közelében. Legszívesebben az alföldön élnek, ritkán telepednek le a tengerszint felett, de ilyen esetek is ismertek.

Inkább a víz közelében lévő bokrokon és fákon ülnek. Sütkéreznek a napon, kőre vagy üres ágra mászva. A különböző nemek képviselői külsőleg különböznek egymástól. A hímek nagyobbak, nagy bőrredőjük van a fejükön, míg a nőstényeknek szinte láthatatlan.

 A mitológiában a baziliszkusz olyan mesebeli lény, amely a kakas, sárkány és a gyík keveréke. Kinézetre a kígyóhoz hasonlít, fehér diadémjellegű folttal a fején, amelyet gyakran koronának ábrázolnak. Sokszor ábrázolják hatalmas sárkánygyíkként is.

A mesékben és egyéb kultúrtörténeti forrásokban mint ártó teremtmény bukkan fel. Tekintete halálos, a lehelete mérgező. Elpusztítani a saját tükörképe által lehet. Első leírásával Pliniusnál találkozhatunk a Naturalis historia című természetrajzi enciklopédiájának VIII. könyvében, amely szerint Lybiából származik. A korabeli bestiáriumok szerint egy varangyosbéka által kiköltött idős kakas tojásából kel életre. Szimbolikája A Bibliában az ördög egyik megtestesítője, a bűn, főleg a luxuria szimbóluma.

Itt van az ősz, halihó!
Pöttöm Panna

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/