Miért hosszú a zsiráf nyaka?

Titi Hajnalka: Miért hosszú a zsiráf nyaka? 

 Réges-régen, amikor még minden varázslatos volt, messze földön élt egy zsiráf. Az állat szépsége, különös megjelenése és hosszú nyaka mindenkit lenyűgözött, de senki sem tudta, még ő maga sem, hogy miért is van neki ilyen hosszú nyaka.

Így történt, hogy egy nap a zsiráf úgy döntött, hogy felkeresi az öreg bölcs Baglyot, hogy megkérdezze tőle, miért olyan hosszú a nyaka. Az öreg Bagoly nagyon okos volt, még a nagy lexikonjában sem kellett kutakodnia, hogy megkeresse a választ. Mindjárt elmondta neki, hogy a hosszú nyak titka az élelem szerzésében rejlik.

A zsiráf ugyanis az afrikai szavannán él, ahol a növényzet alacsony, és a legtöbb állatnak gondot okoz a táplálkozás, mert vagy elesznek egymás elöl mindent, vagy minden kiszárad az erős napfénytől. Azonban a zsiráf nyaka lehetővé teszi számára, hogy elérje a magasabb ágakat és rajtuk a tápláló leveleket, amelyeket más állatok nem tudnak elérni. Így a zsiráf minden nap bőségesen tud táplálkozni, és egészséges marad. A zsiráf hosszú nyaka azonban nem csak a táplálkozásban segít neki. A magasból jobban láthatja az őt körülvevő veszélyeket, így könnyebben kikerülheti az esetleges ragadozókat. Emellett, ha veszélyt észlel, kiáltással figyelmeztetheti a családtagjait is.

A zsiráf megköszönte a bölcs, öreg bagoly felvilágosítását, elbúcsúzott és boldogan tért vissza az életéhez, tudva, hogy hosszú nyaka nem csak csodás, mert így bőséges táplálékhoz jut, de még segít is a túlélésben. A hazafelé vezető úton találkozott egy kiselefánttal, aki szomorúan ült a fűben, még mintha sírdogált is volna. 

 - Mi a baj, kiselefánt? Miért vagy szomorú? - kérdezte a zsiráf. 

- Nem tudom elérni azokat a finom gyümölcsöket, ott azon a fán. Túl kicsi vagyok, pedig annyira szeretnék enni egyet!- felelte elkeseredetten.

A zsiráf mosolyogva nézett a kiselefántra és azt mondta: 

- Ne aggódj, én segítek neked elérni a gyümölcsöket!

Azzal a hosszú nyaka segítségével, máris elérte a fa tetején tündöklő, ízletes gyümölcsöket. Mindjárt le is szedett párat.

A kiselefánt hálásan nézett fel a zsiráfra:

- Nagyon köszönöm drága zsiráf, te valóban rendkívül segítőkész vagy!

- Nincs mit! - felelt a zsiráf mosolyogva- Az állatoknak össze kell tartaniuk és segíteniük egymást. Ez az, ami segít nekünk túlélni a vadonban.

Te is láthatod hogy az állatok közötti barátság és segítség fontosabb, mint bármilyen megjelenésbeli különbség. És azóta is minden zsiráf büszkén viseli a hosszú nyakát, tudva, hogy az egy különleges ajándék az élettől.

Fát ültet az egész osztály
A Márta ajándéka

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/