Miért "kutyább szagúak" a kutyák fürdés után?

Kép: freepik.com

 Miért "kutyább szagúak" a kutyák fürdés után?

 A kutyáknak kiváló szaglásuk van, olyan különleges szagló rendszerrel rendelkeznek, amely simán leköröz bennünket. Az orrukban 220 millió szagló receptor van, és higyjük el, a kutyák nem csak a szomszéd fenekét szimatolják. Valójában a kutya orra olyan kifinomult, hogy képes felismerni az emberek betegségeit.

Egy klinikai vizsgálat során a kutyák 98% -os pontossággal szimatolták ki a prosztatarákot a betegek vizeletében. És ez még nem minden. Egyes szolgálati kutyákat kiképeznek robbanóanyagok, drogok, sőt különféle rovarfajok kiszimatolására. Ha a kutyánk megtalálja a bombát, izzadhatunk, a kutyák viszont izzadni kezdenek, még mielőtt megtalálják a bombát. A mancsuk és az orruk alján mirigyek vannak, hogy testhőmérsékletüket szabályozzák, mindemellett a kutya orrán lévő nyálka is segíti a szagok átszűrését és feldolgozását.

Kép: freepik.com

 Amikor a kutya szagol valamit, a molekulák bejutnak a szagló rendszerébe, és olyan receptorokhoz kötődnek, amelyek jelet küldenek az agynak. Az orrnyálka lelassítja vagy felgyorsítja a meghatározott típusú molekulákat, elősegítve a kutya szaglási rendszerének folyamatát így hatékonyabban azonosítva a szagokat.

Ha már a szagokról beszélünk, most elmondom miért tűnik úgy, hogy a kutyák rosszabb szagúak, miután megfürdenek? Ez a nedves kutyaszag a kutya bundájában élő mikroorganizmusoktól származik. Ezek az organizmusok büdös, illékony vegyületeket választanak ki. Amikor kutyánk megnedvesedik, a víz kiszorítja és felszabadítja ezeket a szerves illékony molekulákat a kutya bundájának felszínéről, lehetővé téve számukra, hogy közvetlenül az orrunkba jussanak.

Bújós és a barátok
Miért ünnepeljük a Halloweent?

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/