Grimm testvérek: A Békakirály és Vashenrik

Couleur képe a Pixabay -en.

 Bár híressé Jacob és Wilhelm Grimm vált, valójában hatan voltak testvérek a családban. Sőt az 1815-ben kiadott mesekönyvüket például éppen egyik fivérük, Ludwig Emil illusztrálta.

Jacob nemcsak mesegyűjtő volt, hanem nyelvész, irodalomtudós, jogász is. Sőt őt tartják a német filológia és ókortudomány megalapozójának. Jacob a marburgi egyetemre járt, és először jogot tanult. Itt kezdett érdeklődni a német nyelv fejlődése és az irodalomtörténet iránt. Ám anyja halála után neki kellett gondoskodnia a családról, és könyvtárosaként helyezkedett el. Később, 1830-ban pedig a göttingeni egyetem professzora lett. A mesegyűjtemény mellett úttörő műve volt a három kötetben megjelent Német mitológia is.

Jacob már hivatali munkája mellett is a régi német nyelvvel és költészettel foglalkozott, majd 1806-tól kezdve Wilhelmmel és a baráti körükkel meséket gyűjtött. Ezeket feldolgozták és ki is adták kétkötetes mesegyűjteményükben. De Jacobnak a lovagi énekekről is jelent meg műve, Wilhelm első könyve pedig a régi dán meséket tartalmazta.

Állítólag a Grimm testvérek egyik legnagobb magyar költőnkről, Petőfi Sándorról is elismerően beszéltek. A világirodalom öt legnagyobb egyénisége közé sorolták őt olyan kimagasló szerzők közé mint Homérosz, Dante, Shakespeare, Goethe.

Forrás: kultura.hu

Grimm mesék több nyelven itt: Grimmstories.com

Csatlakozz hozzánk a Facebookon: Mesebolygó

Mesebolygó Nyári Lapozgató 2020
Bagossy László: A sötétben látó tündér, Pogány Ju...

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/