A zsiráfnyakú bogár

A zsiráfnyakú bogár 

 Az eszelényfélék, illetve levélsodrófélék közé tartozó Trachelophorus giraffa, amelyet zsiráfnyakú bogárnak nevezünk, különleges tulajdonságokkal rendelkezik. Egyrészt a rovarvilág leghosszabb fejét mondhatja a magáénak: a hímnek 10 milliméter hosszú feje, a teljes testméretükhöz (ami 25 milliméter) képest óriási. Ehhez még hozzá járul egy hét milliméter hosszú nyak is ráadásnak. Mindez a bólogatáshoz szükséges. A bólogatás pedig a küzdelemhez, amelyet a hímek folytatnak a nőstények megszerzéséért.

 Egyfajta szarvasviadal ez: aki hosszabb nyakával és fejével legyőzi a másikat, az párosodhat az összecsapás végén – legalábbis a madagaszkári zsiráfnyakúak között. A hím ugyancsak hosszú nyaka segítségével göngyöli fel a levelet, hogy tokot készítsen a párja által lerakott egyetlen petének. A nőstényeknek jóval rövidebb a nyakuk.

Ezt a különleges fajt, ami igencsak nagy népszerűségnek örvend, 2008- ban fedezték fel, nem sok információ van még róla. A tudósok szerint nem veszélyeztetett. Étkezését tekintve ínyencnek mondható, csak két fa levelét hajlandó fogyasztani a Dichaetanthera cordifolia és Dichaetanthera arborea amelyeken érthetően a legtöbb időt töltik.

Csatlakozz hozzánk a Facebookon: Mesebolygó

Kitalálós kifestő
Cicás mondóka

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/