Pettyes paka: a kutya méretű trópusi vízipatkány

Kép: 4lapki.com

 Akár fél órán át is képes víz alatt maradni!

 A paka meglepően nagy rágcsáló, testhossza elérheti a 80 centimétert, súlya pedig akár 12 kilogramm is. Az állat szőre durva, a barna bőr fehér foltjai miatt  úgy tűnik, mintha kis vadmalac lenne. A paka farka rövid, de a karma hosszú.

A pakák Dél- és Közép-Amerikában élnek, a trópusokat és a szubtrópusi régiókat kedvelik. A kényelmes élethez ennek a rágcsálónak üregre van szüksége, ahová veszély esetén elbújhat. A ragadozók közül kevesen mernék őshonos elemében üldözni ezt a kiváló úszót, ezért elegendő, ha a paka elmerül a víz alatt, és kivárja a veszély megszűnését. Meglepő módon a paka akár fél órán át is képes víz alatt maradni, valljuk be, ezt még a legtürelmesebb ragadozó sem fogja kivárni.

Kép: 4lapki.com

 Éjszaka is aktívak. Ezek az óriás patkányok többnyire egyedül élnek, mert nincs mitől tartaniuk. Ha nem sikerült elrejtőzni a veszély elől a víz alatt, a paka fogat csikorgat és ijesztően morog. A koponya különleges felépítése miatt a paka képes rendkívül hangos hangokat kiadni.

Ha valamelyik ragadozó meg meri támadni utolsó vérig küzd az életéért, hosszú karmaival és lenyűgöző fogaival. Ha üldözik elképesztő sebességre képes felgyorsulni, egy rágcsálóhoz képest. A paka gyanakvó és soha nem tér le a megszokott ösvényről.

 Lenyűgöző megjelenése ellenére a paka növényevő állat. Étrendjük alapja a fákról lehullott gyümölcs, mag, levél, virág. A pakának sok növényi táplálékra van szüksége, mert egyáltalán nem kis állat. Bár a paka kiváló úszó, a folyó növényzete nem érdekli.

A pakák, mint azt már említettem, magányos életmódot folytatnak, csak a párzási időszakban találkoznak más pakákkal. A nőstény akár 120 napig is terhes lehet, de csak egy kölyköt hoz a világra. A paka apák haszontalanok: amint a párzási időszak véget ér, a hím visszatér a szokásos agglegény életmódjához, és nem törődik a kölyök sorsával. Hat hónappal később a nőstény újra várandós, és a "tinédzser" paka önálló életre kényszerül.

A helyi törzsek évszázadok óta tudnak a paka létezéséről, és a húsát nagyra értékelik. Ezenkívül a paka első fogaiból nyílhegyeket és dárdákat készítenek. A pakát azonban nem mindenki tudja elkapni. A "menedékházban" ülő rágcsáló minden susogáskor elrejtőzik, és ha az embernek mégis sikerül közelebb kerülnie, az elkövető nem tud megmenekülni a karmok és fogak okozta mély sebektől.

Kép: 4lapki.com

 Életét védve a paka a végsőkig harcol, és súlyosan megsebesítheti az embert. A fogságban született társaik azonban hamar megszokják az ember társaságát. Ezért az egzotikus állatok szerelmesei gyakran választják ezt a csodálatos rágcsálót kiskedvencnek.

 A rágcsáló mérete és agresszív viselkedése ellenére ezek az állatok kiváló háziállatokká válnak. Mielőtt azonban ilyen háziállatot vásárolnál, még mindig el kell gondolkodnod azon, hogy vajon ez az állat a legváratlanabb pillanatban nem mutatja-e meg genetikailag kódolt vad szokásait?

Szerinted tényleg léteznek szőrös békák?
Féltékeny kutyák, avagy csak nekem jár a gazdi sze...

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/