Pápua Új- Guinea, a rejtélyek világa

 Pápua Új- Guinea, a rejtélyek világa

 Új Guinea Ausztráliától északra található sziget, a világ második legnagyobb szigete Grönland után. Kelet-nyugati kiterjedése nagyjából 2500 km. A sziget területén két állam osztozik: keleti részén az önálló Pápua Új- Guinea terül el, a nyugati részén Indonézia két tartománya, Pápua és Nyugat-Pápua található. 

2005-ös felmérések szerint a sziget népessége 7,1 millió fő volt. Az első emberek kb. Kr. e. 40 000-ben telepedtek le itt. Új-Guinea nemzetiségek szerint a világ egyik legsokszínűbb szigete, ugyanis itt kb. ezer különböző törzs él. A nyelvek is változatosak, Pápua-Új Guineán 826 nyelvet, míg a két Indonéziához tartozó tartományban, amelyeket korábban együtt Nyugat-Iriánnak is neveztek, 257 nyelvet beszélnek az emberek. Az összesen 1073 nyelv közül 12 nagyon gyakori. A lakosság 18-20 %-a él csak város központokban. Az ország belső része szinte ismeretlen nemcsak földrajzi és kulturális de az állat vagy növényvilág szempontjából is. 

Pápua Új-Guinea nem egy olyan ország, ahol az utazó egyéni alapon könnyedén mehet ide-oda. Bizony ajánlatos befizetni szervezett túrára, ha szeretjük az ilyesmit, ha nem. Kísérő nélkül kockázatos és nem is praktikus megpróbálkozni az ország felfedezésével.. Pápua Új-Guineában a közbiztonsági helyzet nem igazán megnyugtató, de a szervezett csoportokat biztonságban viszik biztonságos helyekre. Az ország egyes részei nagyon veszélyesek. A legjobb kis létszámú csoporttal utazni.


 A lakosság nagy része él ma is mezőgazdaságból hagyományos, szinte ősi viszonyok között, klánokban, melyekből néhány az alkotmányos viszonyokat is elismeri.

A sziget híres volt a fejvadászatról és a kannibalizmusról, amit gyakorlatilag felszámoltak mára, mely számos helyen rituális gyakorlat volt a múltban. Nem árt óvatosnak lenni, mivel gyakran érik atrocitások az utazókat. Bouganville sziget felkeresésétől óva intenek a nemzetközi szervezetek. Mindezek ellenére, aki mégis vállalja a kihívást, nem mindennapi élményben lehet része.

Világjárt utazók számára is egészen különleges élményt nyújt a világ második legnagyobb szigetén fekvő ország. Kevés látnivaló szépsége hasonlítható össze a világon az ország híres vízi útjaival. A hegyvidék szinte alpesi jellegű legelőkkel tarkított ormai völgyei között számtalan nagy folyó ered, s jut el kanyargós, varázslatos útvonalon a tengerig. Komfortos, biztonságos szálláshelyek, jól szervezett programok, képzett vezetők várják a világutazókat. A szigetek domborzata óriási különbségeket mutat, hegyek, magasföldek, mocsarak és óriási sziklák váltogatják egymást. Az élővilág lenyűgöző, a szinte érintetlen őserdők nagyon sok állat- és növényfajtának nyújtanak élőhelyet. 

A törzsi életmód Pápua harmadik vonzereje, a hagyományok és szokások rengeteg néprajzkutatót és filmes csoportot vonzottak a szigetre.

Pápua Új-Guinea a világ egyik legérintetlenebb része, ahol a mai napig számos növény- és állatfaj vár még felfedezésre. 2009- ben pl ez volt a hír :Több mint ötven, eddig nem ismert fajra bukkantak biológusok a délkelet-ázsiai Pápua-Új-Guineán. Négyhetes expedíciójuk során a tudósok egyebek közt ugró pókokkal, ciripelő békákkal, elegáns csíkokat viselő gekkókkal találkoztak - számolt be az ENSZ keretei között működő Conservation International . Emellett két eddig nem ismert növényfélével is találkoztak. "A Kaijende-felföld és völgyei egy olyan vadon, amelyet még alig ismernek" - mondta Steve Richards, az expedíció vezetője. A sűrű erdők fontos szerepet játszanak a klímavédelemben, mivel nagy mennyiségű széndioxidot szívnak fel.

Forrás: offforever.blog.hu , wikipédia

A konyhában áll a bál!
Rajzoló elefántok

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/