Németország: Frankenstein egykori otthona

Kép: www.frankenstein-restaurant.de/die-bur

 Németország: Frankenstein egykori otthona

 A hesse-i Odenwald-ban található Frankenstein-kastélyban valószínűleg nem voltak feltámadt szörnyek, de a 800 éves épület nagy valószínűséggel legalábbis, Mary Shelley híres regénye főszereplőjének névadója. Az igazi dr. Frankenstein egy Johann Konrad Dippel nevű orvos és alkimista volt, aki állítólag itt a 17. században különféle alkímiai kísérleteket hajtott végre - a pletykák szerint a halottakon is, akiket új életre akart ébreszteni. Hogy ez mennyiben felel meg az igazságnak, még várat magára.

  Johann Konrad Dippel a Frankenstein kastélyban született, közel Darmstadt városához. Teológiát, filozófiát és alkímiát tanult a Giesseni Egyetemen. Írásaiban megfogalmazta, hogy a vallásnak nem szabad dogmatikusnak lennie( törvényszerű, ellentmondást nem tűrőnek lennie).

Pénzügyei sokszor voltak zavarosak. Frankensteini tartózkodása alatt alkímiával és anatómiával foglalkozott és előállított egy állati olajat, egyfajta csont olajat."Dippel olaja" egy folyékony, sötét színű magas viszkozitással rendelkező anyag kellemetlen szaggal, amiről azt hitték, hogy megfelel a sokat kutatott Életelixírnek. Kísérletezés közben egy alkalommal nitroglicerinnel felrobbantott egy tornyot. 

Híresztelték róla, hogy a felrobbant épületben borzalmas kutatásokat végzett emberi tetemekkel. Bár a kísérletek tényleges részletei soha nem voltak igazán bizonyítottak, az a legenda maradt fenn, hogy megpróbálta átvinni egyik test lelkét a másikba. Végül a pletykák arra vezettek, hogy elűzték a városból.

1704-ben Berlinben ő és Heinrich Diesbach gyártó, a találmányát piros festékben alkalmazták kálium- karbonát helyett. Így fedezték fel meglepetésükre az úgynevezett Berliner Blau, vagy porosz kék festéket. Együtt alapítottak egy gyárat Párizsban.

További információ: Frankeinstein vár

Kistesóm születik!
Csipkerózsika

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/