Cápák százai nyüzsögtek az emberek hátsó udvarán, a csatornában, a mérgező „vörös dagály" miatt

 Cápák százai nyüzsögtek az emberek hátsó udvarán, a csatornában, a mérgező „vörös dagály" miatt

 A „vörös árapálynak" nevezett mérgező algavirágzás, évente megtizedeli Florida partvidékét, minden halfajtát elpusztít, és a cápákat kiszorítja a természetes élőhelyükről. Egy lakos így mesél erről:

-  Szó szerint átsétálhattál volna a csatornán, a cápák hátán.

Kékfejű pörölycápa, feketecsúcsos zátonycápa, homokszínű dajkacápa, és citromcápák mindegyikét észlelték a floridai csatornákban, idén júliusban, a vörös dagály idején, a mikroorganizmusok túlszaporodása miatt, amelyek mandarinvörössé változtatják az óceán vizét, kimerítik az oxigénszintjét, és a méreganyagokat koncentrálják a vízben. Ezek a vízben bekövetkezett változások, súlyosan károsíthatják a tengeri élőlényeket, különösen a cápákat, de az emberre is veszélyes, okozhat kiütést, vagy akár súlyosabb reakciókat, így például bénulást és halált – különösen a tenger gyümölcseinek fogyasztása esetén.

Floridában a virágzás évente történik, de elmondható, hogy évről- évre egyre rosszabb.

Larry Brand véleménye szerint, aki fitoplanktonokra specializálódott professzor. a Miami Egyetem Rosenstiel Tengerészeti és Légkörtudományi Iskolából, ez nagyrészt a szárazföldi toxinok miatt van, elsősorban a mezőgazdasági lefolyásnak és a pázsitokból származó műtrágyáknak az eredménye, amelyek a szennyvízrendszerekbe, szeptikus tartályokba és hasonló dolgokba kerülnek.

Brand elmondta, hogy ő és a kollégái azt gyanítják, hogy a cápák reakciójának oka, a csontos halaktól való evolúciós eltérésükben rejlik, hiszen nekik porcuk van. Ez az elszakadás lehetővé tette számukra, hogy túléljék a vörös dagályhoz hasonló virágzást, de még mindig érzékenyek legyenek rá. Így ahelyett, hogy egyenesen meghalnának, egyszerűen el akarnak menekülni.

„A cápák nagyon régen elváltak a csontos halaktól" – mondta Brand. „Azt gyanítom, hogy a cápáknak alapvetően más típusú idegsejtjeik vannak, mint ezeknek a csontos halaknak. Talán ezért kevésbé érzékenyek." 

Forrás: vice.com

A répatolvaj
Egy mese Indiából:

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/