Az utolsó paradicsom: Buthan

 A Himalája szívében fekvő bhutáni királyság a világ egyik utolsó, a külvilágtól majdnem teljesen elzárt országa, ahol szinte érintetlenül őrződtek meg az évezredes hagyományok. A mintegy fél Magyarországnyi (47 000 km²), de mindössze 670 ezres lakosságú állam a Sárkány országaként is ismert. A modern élet vívmányai még alig érték el az országot, a 7000 méternél is magasabb hegyek között pedig nagy múltú kolostorok rejtőznek. Bhután csak 1974-ben nyílt meg a turizmus számára, és ma is csak kevés kivételezett utazó juthat el ebbe a fantasztikus országba.

A Himalája hegyei között megbúvó, titokzatos kis királyság, melyet a Boldogság országának is neveznek, régóta izgatja az utazók fantáziáját: hiszen ide még nem ért el a tömegturizmus és a globalizáció, egy romlatlan és nyugodt országot talál az, aki vállalja az idejutással járó fáradalmakat.

Bhután a Föld egyetlen olyan országa, ahol a fejlődést nem GDP- ben, azaz bruttó hazai termékben mérik, hanem GNH- ban, azaz bruttó nemzeti boldogságban. Nagyon sokat tesz az élhetőbb bolygóért, a következő generációkért. Alaptörvényük szerint országuk területének 60 százalékát kell fának borítania. A buddhista vallás szerint a fák szimbolizálják az egészséget, szépséget és hosszú életet. A kis ország azonban nem csak saját erőből gondoskodik a bolygó megóvásáról. Különös dolgot találtak ki a turisták számára: itt található az úgynevezett Boldogság kertje, ahol az odalátogatók elültethetik a saját országukat képviselő facsemetét.

Kép: gavi.org
Kép: www.indiaholidaymall.com
Manó mese
Mackós tréfa
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/