Könyvajánló: Az önbecsülés 6 alappilére / Dr. Nataniel Branden könyve

 Könyvajánló: Az önbecsülés 6 alappilére / Dr. Nataniel Branden könyve

Napjainkban egyre többet hallani a tudatosságról. Remélhetőleg nem "csak" egy divatos kifejezésről van szó, hanem valóban egyre több ember törekszik a tudatos életre. Tudatosan élni, felelőséget válalni saját sorsunkért, elfogadni magunkat és másokat- ezek az első és legfontosabb lépések, amelyeket mielőbb meg kell tennünk, hogy magasabb önbecsüléssel kezdjünk el felépíteni magunk és egy mindenki számára szebb jövőt. 

Az önbecsülés egyik lényeges eleme, hogy hinnünk kell az elménk ítélőképességében, a képességeinkben és a döntéseinkben. Hinnünk kell, hogy képesek vagyunk megtanulni mindazt, ami szükséges a sikerhez, amikor tudjuk, hogy a siker korántsem biztos.A képességeinkbe vetett hit azt jelenti, hogy a legjobb formánkat nyújtjuk és bízunk benne, hogy ez elég lesz, mivel a többi tényező már tőlünk független.

De hát mit is jelent a tudatosság? 

"Tudatosan élni annyit jelent, hogy tudatosságra törekszünk mindenben, ami hatással van a tetteinkre, a céljainkra, az értékeinkre és a szándékainkra – amennyire tőlünk telik, amennyire erre képesek vagyunk –, és úgy viselkedünk, hogy az összhangban legyen azzal, amit látunk és tudunk." (Nataniel Branden)

" A magam módján teszem"
  1. A tudatosság gyakorlása. Tudatosan élni. A külvilág, és a belső világunk tudatos megélése. Legyél tudatában értékeidnek, céljaidnak, érdekeidnek. Legyél tudatába velük, és vedd észre, javítsd ki a hibákat. Tudatosság szintjén észrevehetők a tények, vélemények és érzelmek közötti különbségek. A visszajelzések kérése, elfogadása, értékelése is a tudatosság része.
  2. Az önelfogadás gyakorlása. A gondolataid, cselekedeteid, érzelmeid elfogadása, megtapasztalása, azok elutasítása nélkül. Javíts, amin tudsz, és fogadd el, amin nem tudsz javítani. Fogadd el magad a hibáiddal együtt. Az önelfogasás személyes fejlődésed alapja.
  3. Felelősségvállalás gyakorlása. Saját felelősség tisztázása. Ha valami csak tőlünk függ, azért nekünk kell vállalni a felelősséget. Nem lehet ráfogni másra, ha nem sikerül. De ha valamire nincs befolyásunk, vagy nem csak tőlünk függ a sikere, azért nem kell teljes felelősséget, vagy egyáltalán nem is kell (nincs befolyás) felelősséget vállalnod. Ismerned kell a saját határaidat. Vannak esetek, amikor valóban tehetetlenek vagyunk a kívánt eredmények elérése érdekében. Ilyenkor azt kell tennünk, hogy ki kell értékelnünk a helyzetnek azt a aspektusát, amely felett van ellenőrzésünk, cselekedni ezen a részen, és elengedni a többit. A saját felelősség vállalása azt jelenti, hogy: felismerjük, hogy választásaink és cselekedeteink tőlünk függenek; hogy saját kiteljesedésünk a mi kezünkben van; hogy senki sem jön azért, hogy életünket helyrehozza nekünk, vagy boldoggá tegyen minket, vagy önbecsülést adjon nekünk.
  4. Magabiztosság gyakorlása. Önbizalom: Az önbizalom azt jelenti, hogy tiszteletben tartod a saját kívánságaidat és igényeidet. Kiállsz magadért. Megkeresed a megfelelő kifejezési formákat magadnak, mersz eredeti, más lenni, és hagyod, hogy ezt mások is lássák. Hiszel az ötleteidben, elismered a saját teljesítményed, eredményed. Merj kérdezni, kiállni a meggyőződéseid, értékeid, érzéseid mellett!
  5. Céltudatosság gyakorlása. A céltudatos élet az, ha vállalod a felelősséget a céljaid meghatározásáért; végrehajtod azokat a lépéseket, tevékenységeket, feladatokat, amelyek lehetővé teszik, hogy elérd őket; és követed a meghatározott utat, és megteszel mindent a cél teljesüléséért. Olyan célokat tűzz ki, amelyek eléréséhez valódi erőfeszítésre van szükséged. Legyen reális a teljesítőképességeddel. Az a cél, ami összpontosítást, lelkesedést, elhivatottságot kíván, amiben benne van a bukás lehetősége is, beteljesülésekor önfeledt boldogságot hoz, és beépül az önbecsülésbe.
  6. Személyes integritás gyakorlása. A viselkedéseddel, cselekedeteiddel mindig maradj hű az elveidhez. Ne fogadd el vakon a család, barátok, a környezet diktátumát. Amit tudsz, amit hiszel, és amit cselekszel, legyen összhangban egymással. Tartsd be az ígéreteidet és tartsd be vállalásaidat, így egyre nagyobb lesz az önbecsülésed. Ha ellentmondásba keveredik a cselekedeted azzal, amit tudsz, és hiszel, elárulod önmagad. Ezt nehéz tolerálnia a tudatodnak.
" Légy magabiztos"

 Az önbecsülés 6 pillére, törvénye elsősorban a saját gondolkodásunkat próbálja befolyásolni, azonban akármennyire vagyunk tudatosak mindig hatással vannak ránk mások is,mivel társas lények vagyunk. A könyv a környezetünk önbecsülésre gyakorolt hatásával is foglalkozik.

Megvásárolható: ITT

Oposszum mese
A kaliforniai mókusok, hihetetlen bátorsággal szál...
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/