Aktív vulkánok: A Tungurahua, avagy a Dél - amerikai " Fekete Óriás"

 Aktív vulkánok: A Tungurahua, avagy a Dél - amerikai " Fekete Óriás"

 A kecsua népek őslakos nyelvén a Tungurhua „a tűz torkát" jelenti. Maga a sztratovulkán magas, kúp alakú vulkán, amely keverve tartalmaz megkeményedett lávát és vulkáni hamut. Az ezeket a vulkánokat kialakító láva nagyon viszkózus, és még azelőtt lehűl és megkeményedik, mielőtt nagyon eltávolodna. Ez a láva savas, szilikátorokban gazdag. Sok rétegvulkán magassága meghaladja a 2500 métert. 

A „rétegvulkán" név nem közvetlenül a rétegzettség tényéből adódik. Minden vulkántípus mutat rétegzettséget. Azonban a pajzsvulkánok rétegei csak a kiömlések egyes lávaárjainak rétegeit tartalmazza, esetleg az egyes kitörések közötti szünetben a talajosodás során létrejött üledékréteget. A rétegvulkánok kitörési jellemzői viszont változatosak, akár egy kitörésen belül is több különböző szakaszból állnak. A rétegvulkánok sűrű magmája nehezebben talál utat a felszín felé, ezért a kitörések robbanásos jellegűek (explozív működés), a lávaömlést általában kisebb-nagyobb méretű törmelékek, tufa és hamu („piroklasztitok") kidobása előzi meg, ilyen például a piroklaszt ár is. A rétegvulkán kúpjának rétegsora ezért változatos, szendvicsszerű rendszer, amelyben viszonylag ritka a láva, annál több a különböző szemcseméretű törmelék. Általában magas, meredek oldalú hegyformákat hoz létre.

 A távoli múltban, mintegy 3 ezer évvel ezelőtt a Fekete Óriás egy katasztrofális kitörést is produkált. Az esemény hatalmas lavinát okozott: a vulkanikus kőzetek, a víz és a hó egy 80 négyzetkilométeres területet borítottak be.

A helyiek között " Fekete Óriás" néven ismert , az ecuadori Andok keleti Cordillera sztratovulkánja (rétegvulkánja)"kitartóan aktív" 1999 óta, amikor is a tevékenység 25 000 ember evakuálását kényszerítette ki . Ekkor a hamufelhők kb. 10 km-re emelkedtek a légkörbe, és több mint 500 km² földterületet fedtek le. Azóta folyamatosan regisztráltak füstkibocsátást és kisebb kitöréseket.

A 2003- as kitörés Kép: wikipédia

 2006 júliusában ismét nehéz füst- és hamukibocsátást produkált, amit alacsonyabb intenzitású kitörések kísértek.

2006. augusztus 17-én a kora reggeli órákban a vulkán a legerősebb lávakibocsátást mutatta 1999 óta. Öt falut temetett és égetett fel, hat ember Palitahua faluban meghalt és 13 megsebesült. A környező falvakból és Baños városából összesen 3200 lakost menekítettek ki, Tungurahua és Chimborazo tartományokat pedig néhány napra katasztrófavédelmi területnek nyilvánították.

2006. október 16-án a vulkán ismét kisebb lávafolyásokat és több tonna hamut lövellt 8 km magasságba. Az északi környező falvakat újra evakuálni kellett, halálesetekről illetve sérülésekről nem volt feljegyzés.

 2008. február 6-án csaknem 1500 ember került hajszál híján hamu és kőzuhatag alá. Sikerült azonban a legtöbbjüknek szerencsésen elmenekülniük otthonukból. A helyi média szerint  súlyosan megrongálódott a kitörés alatt több falu, és legalább öt ember halt meg. A Tungurahuaból kitörő lávafolyam, és szikla halom gördült le a hegy nyugati oldalán, egy tíz kilométeres hamufelhő kíséretében.  A hamu elpusztított a hatóságok szerint 20.000 hektár mezőgazdasági földterületet.  

Correa, Ecuador elnöke rendkívüli állapotot hirdetett a régió számára.

A következő kitörés  2010. május 22-én történt. A keletkező hamutartalom tíz kilométer magas volt. A repülőteret és az összes iskolát bezárták Ecuador legnagyobb városában Guayaquilban, és számos falut evakuáltak. Pár hónap elteltével egy új kitörési szakasz kezdődött november 22 - én.

2012. december 17-én a Tungurahua újból kitört,  rengeteg hamut és izzó kőzetet kilövelt.  A hamu felhő körülbelül 7 kilométer magas volt. A környező falvak lakosait időben biztonságba vitték.

2013. március 10-én ismételt kitöréssel  rengeteg hamu és izzó sziklával " bombázta" a környező területeket. 2014. február 1-jétől 3-áig és 2014. április 5-ig megújultak a kitörések, amelyekben kb. 8 és 10 kilométer magas hamufelhők emelkedtek a vulkán fölött. 

2015. november 11-én a tungurahuai kitörő tevékenység néhány napon át folytatódott. A keletkező hamutartalom 4500 méter magasságig terjedt. 

2016. február 27-én a Tungurahua ismét aktívvá vált és hatalmas sziklákat és egy 5 km magas hamufelhőt bocsátott ki, amely csapadékként számos falut lefedett. A riasztási szint narancssárga volt, amelyet 2016. március végén ismét sárgára csökkentettek. 

 A kutatók a műholdas felvételeket elemezve megállapították, hogy a Tungurahua nyugati oldala gyorsan deformálódik. Az új kutatások szerint Dél-Amerika egyik legaktívabb vulkánja korai figyelmeztető jeleket mutat a „lehetséges összeomlásról", amely messzemenő földcsuszamláshoz vezethet. 

A beomlást az idézheti elő, hogy az elmúlt időszak aktivitása miatt jelentősen meggyengült a több mint 5000 méter magas vulkán nyugati fala, és a műholdas felvételek szerint gyorsan deformálódik. Bár elképzelhető, hogy a tűzhányó még hosszú ideig ép marad, a vizsgálatot végző szakemberek szerint érdemes folyamatosan monitorozni az állapotát.

Kép: wikipédia
Mesebolygó: Tavaszi lapozgató 2020
A boldogság titka (tanmese)

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/