A rejtélyes Szíva- oázis

 A rejtélyes Szíva- oázis

 A Szíva oázis, a pálmafák földje, amelyet a fáraók még ismertek, de utódaik nincsenek tudatában.

 Itt található Egyiptom egyik legnagyobb felszín alatti víztartálya. Annak ellenére, hogy globális jelentőségű hely az orvosi turizmusban, a városi életmódtól való elszigeteltsége miatt szűzfölddé vált, amelyet az emberek ritkán látogatnak meg.

Szíva az egyik legtávolabbi az ország oázisai közül. Egy régi karavánút mentén, 18-19 méterrel a tengerszint alatt fekszik, a Nyugati-sivatag mélyén. Az oázis 80 km széles és 20 km hosszú. Mintegy 23 ezer fős, elsősorban berber lakosságú, akik a berber nyelvcsalád  szívai dialektusát beszélik.

Az oázisban datolyán kívül elsősorban olajbogyót, szőlőt termesztenek. Az asszonyok itt arról híresek, hogy a datolyalevelek szálaiból remekbe szabott kosarakat és egyéb használati tárgyakat készítenek.

Kép: egyptiangeographic.com

 Szíva területe körülbelül 7800 km 2 , és három részre oszlik. Az első keleti irányban, a Katarai sivatag nyugati szélén található, becslések szerint 600 km 2 és olyan helyekre terjed ki, mint Hasiyat Sutra, Al-Noamesah, Al-A'arg, Al-Bahrein, Al- Tabghbagh és Jarah Um Al-Sagheer .

Az oázis második szakasza nyugaton, a líbiai határ közelében található, Um Ghazalanból, Jarbából, Shayából és Al-Malfából áll, és körülbelül 1700 km 2  földet takar . A középső szakaszhoz tartozik egy kút és a Nagy Homok-tenger egy része, amelynek területe körülbelül 100 km 2

A Szíva-i rezervátum éghajlata kontinentális, sivatagi jellegű, és nyáron többnyire nagyon meleg, télen pedig napközben meleg és éjszaka nagyon hideg időjárás van.

Az Edfu templomában található fáraó feliratokból kiderült, hogy az oázis őskori idők óta létezik, azaz Kr. E. 3200 előttről. Binta néven volt ismert, amelyet később "Jupiter Amun oázis" -ra változtattak. Ezzel a névvel egészen Ptolemaiosz koráig illették, majd a Ptolemaioszok "Sentré" -re változtatták, amely a fáraók által az oázishoz adott Sakhit Am névből származik, és ami "pálmafák földjét" jelenti.

Kép: egyptiangeographic.com

 A Kr. e. 5. századi történelemtudós és utazó Hérodotosz leírta, hogy vannak források, amelyek vize reggel meleg, ám ahogy a nap múlik, egyre hidegebb lesz , míg mások legmagasabb hőmérsékletüket az éjszaka közepén érik el. Kr. e. 331-ben az itt álló Ámon isten jósdáját Nagy Sándor is felkereste.

Az oázis városa egy 13. századi, vályogtéglából emelt erőd köré települt, amely magas falai távol tartották a támadókat. A házak nagy része szintén vályogtéglából épült.

A várostól 3 km-re keletre, egy dombtetőn található az ókori Agurmi település, amely egy mecsetet kivéve igen romos állapotban van. Táblák mutatják az utat a Kr. e 6. századi orákulum templomhoz (Temple of the Oracle). Innen nem messze délre fekszik az Ámon istennek szentelt templom romjai.

Szíva 1820-ban lett a mai Egyiptom része. 1926-ban egy viharsorozat nyomán sok épület összeroskadt, így a város egy része romváros hangulatát kelti. Az 1980-as évekig ismeretlennek számított errefelé a televízió, és szamár vontatta kocsin kívül más közlekedési eszközt nemigen használtak. Napjainkban már Marsza - Matrúh kikötővárossal aszfaltút köti össze, ami sok változást hozott az oázis lakóinak életébe. Az innen kelet felé fekvő Baharijja - oázis felé is egy aszfaltút építését kezdték meg, ami félig-meddig készült el.

Kép: egyptiangeographic.com

 Az oázisnak közel 200 forrása van, ahonnan naponta körülbelül 190 ezer négyzetméter víz folyik, és ez Egyiptom legnagyobb talajvíz tározója. Néhány legismertebb forrása a Cleopatra's Pool, ahol azt mondják, hogy Cleopatra úszott, és a Fatnas Spring, amely kb. 6 km-re fekszik Szívától nyugatra, a Fatnas-szigeten, kilátással a sós tóra, olíva- és pálmafákkal körülvéve. Ezen kívül van egy másik kénmeleg forrás is, amelyet a Nagy Homokos Tengerforrásnak hívnak, kb. 10 km-re az oázisból, közvetlenül a Nagy Homokos tenger közepén. 

Kép: egyptiangeographic.com

Az oázisban négy nagy tó van:

Első: az Az-Zeitoun-tó, amely Siwa keleti részén egy sós tó, a második, az Al-Mua'aser-tó az északkeleti részén, a harmadik a Siwa-tó, Shali városától nyugatra, és végezetül a negyedik az Al-Maraqi-tó a Bahi Ad-Deen területén lévő oázistól nyugatra. 

Természetesen az oázisban számos más tó is található, mint például a Taghaghien-tó, a Shayta-tó és a Fatnas-tó.

Kép: egyptiangeographic.com

 A rezervátumot biológiai és geológiai sokféleség jellemzi, mivel homokdűnékkel, hegyvidékekkel és vizes élőhelyekkel rendelkezik. Ezenkívül a tudósoknak több mint 40 növényfajt sikerült azonosítaniuk, melyek közül 70 ezer olajfával, körülbelül 400 pálmafával, barack-, gránátalma-, citrom- és fügefával is rendelkezik. Vannak olyan gyógy- és aromás növények is, mint a menta, a mák, az egyiptomi henbane, a köles, az aptenia, a ricinusolaj, a colocynth vagy a sivatagi tök, a drimia, a lakricsa, a majoránna és a bazsalikom növények, amelyek mindegyike eredetileg nő itt, mezőgazdasági rovarirtóktól mentesen. Ami a homokviharokat gátló növényeket illeti, vannak egyiptomi akác, valamint tamariszk fák.

Kép: egyptiangeographic.com

 Ezen túlmenően az oázis gazdag számos vadon élő állatfajban, beleértve a vörös homlokú gazellát és a fehér szarvast. Ráadásul gepárdokat, jerboákat és farkasokat észleltek a Katarai sivatag közelében. Számos veszélyeztetett faj, köztük a Rüppell róka, a homoki gazella található még itt.

A tudósok emellett 164 madárfajt dokumentáltak, például Houbara túzok, fürj, teknős galambok, és flamingók. 32 különféle hüllő és gerinctelen állat otthona is egyben, mivel ez a régió volt az ókori Tethys-óceán feneke. Számos kövületet találtak itt, köztük a nautilus kagyló maradványait, a fosszilis korallzátonyok maradványait, a legnagyobb bálnavázat, amely a krétakori idõszakra, azaz 73 millió évvel ezelőtre vezethető vissza.

Kép: egyptiangeographic.com

 A legfontosabb történelmi emlékekkel kapcsolatos a Gebel Al-Mawta , vagyis a Holt hegy, amely egy régi temetkezési hely. Az egyik leghíresebb síremlékei a Si-Amun sírok, amelyet a nyugati sivatag oázisában a legszebbnek tekintenek . A sír körülbelül Kr. E. 3. században keletkezett. 1940 októberében fedezték fel, és néhány dekorációját sajnos súlyosan megsértették abban az időben Szíva katonái, akik levágták a festett vakolat egyes részeit. A sírt, mint a környéken lévő többit is, a római időszakban kirabolták.

A második világháború alatt az oázis sok embernek jelentett menedéket. 

Kép: egyptiangeographic.com
Télűző dal
Bíborka, a kicsi tündérlány

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/