Egyiptom: A Montáza palota

Kép: flickr.com

 Egyiptom: A Montáza palota

 Alexandria volt az a hely, ahova valamikor a gazdagok menekültek a nyári meleg elől. Az Alexandria tengerparti városban található Montáza palotát 1892-ben II. Khedive Abbas építette, és eredetileg vadászházként és rezidenciaként használták. A különálló török ​​és firenzei építészeti stílusú palotát később I. Fuád király fejlesztette 1932-ben, aki további fejlesztésekkel létrehozatta a palota kertjét és a nagyobb Al-Haramlik palotát.

A palotát és környékét Egyiptom utolsó királya, Farouk király használta nyaralóként.

 Abbas, Egyiptom utolsó khedivéje ( egyiptomi török alkirája), az Abbas monarchia alatt építette 1900 körül, egy alacsony fennsíkon, Alexandria központjától keletre, kilátással a Földközi-tenger partjára. Tervezési ötleteket kölcsönözött mind az Oszmán Birodalom, mind az olaszországi Firenze számára. Az Al-Haramlik (Montazah-palota) a Muhammad Ali-dinasztia családtörténeti és művészeti tárgyainak nyilvános múzeuma. A Salamlek-palota pedig a szomszédos szálloda.

Napjainkban nagyon kedvelt turisztikai helyszín, tekintettel a nagyméretű kertjeire és palotáira, amelyeket a királyi örökség hagyott , ahol az egyiptomi kormány névleges díjat számít fel a belépéshez. A palota zárt a nyilvánosság előtt. A korábbi 150 hektárra kiterjedő királyi kert nyilvános tájparkként nyitva áll, a környező kertek és a strandok pedig kis belépési díj ellenében nyitva állnak.

A legenda 

 Ahmed Shafik Pasha szerint egy 1892-es nyári éjszakán Khedive Abbas Hilmy, az egyiptom és szudán utolsó khedivéje, utasította embereit, hogy készítsenek 80 szamarat Alexandriai útjára a khedive zenész együttesével, amely 48 zenészből  állt. A mai Sidi Bisher-től, az Alexandria város nyugati részén fekvő szomszédságból kezdték meg útjukat, majd a Földközi-tenger mentén különböző helyekre lovagoltak .

Khedive Abbas, amely több grottót ( sziklabarlangot), különféle dombtetőket és egy sziget foltot foglalt magában, teljesen lenyűgözte az uralkodót. Akkoriban egy gazdag Alexandriai Monsieur Augustino Sinadino tulajdonában álló faház állt a területen, az egész föld a parti őrség részét képezte, amely a két fennmaradó kilátót  képviselte Mohammed Ali Viceroy napjaiból . Ettől a pillanattól kezdve Helmy úgy döntött, hogy ezt a helyet nyári rezidenciájának választja, és elhatározta, hogy ott épít egy palotát és néhány kertet. Az egyik kiemelkedés tetején régi ágyúk álltak, amelyek Mohamed Ali uralkodására vezethetők vissza, Egyiptom és Alexandria északi partjainak védelme érdekében. Ezek az ágyúk ma még mindig ugyanazon a helyen állnak, a Salamlek palota előtt. A másik domb tetején a parti őrség központja volt, a helyet a khedive  a kormánytól megvásárolta és ide építtette a Haramlek-palotát.

II. Helmy megvásárolta a gazdag Alexandriai kereskedő Sinadino házát, és hozzácsatolta a földet a komplexumához, majd további területet vásárolt a környéken élő emberektől, hogy kibővítse nyári üdülőhelyét.

Az Al Montazah kertje, amely 3000 méter széles, fák és növények hatalmas választékát kínálja, és ezek közül néhány meglehetősen ritka. A trópusi növények némelyike ​​továbbra is jó állapotban van, noha több mint 120 évvel ezelőtt ültették őket.  

Kép: Egypt Tourism Campaign
Ádáz és Dorka
A boldogságnak nincsen titka...

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/