A Cirkusz

A Cirkusz 

 A cirkusz eredetileg vándormutatványos csoportok kerek fellépő sátrát és műsorát jelentette. Jelenleg egy nagy hagyományokkal rendelkező előadó-művészeti ág, a családi szórakozás egyik legnépszerűbb formája. Találkozhatunk itt: kötéltáncosokkal, akrobatákkal, erőművészekkel, állatidomárokkal és még sorolhatnánk. Igyekeznek minél több elképesztő mutatványt bemutatni, így szeretnék fenntartani a közönség érdeklődését, és ezek között nem ritka az életveszélyes mutatvány sem. Cirkuszi körökben a mai napig az egyik legveszélyesebb, az emberi ágyúgolyó elnevezésű attrakció.

A cirkuszművészet több száz éves hagyományokra tekint vissza Magyarországon. Artistaművészeink munkáját kitűnő minősítéssel, komoly elismeréssel figyeli a szakma külföldön is, amelyet nagy artistacsoportok, művészek hosszú évtizedes munkával vívtak ki a világban.

Az artisták jó része nap, mint nap az életveszélyt vállalja, amikor a porondra lép. Visszafolytott lélegzettel figyeljük ahogyan otthonosan légtornászkodnak mosollyal az arcukon, miközben hatalmas erőfeszítéssel végzik a gyakorlatot. Az artista egyetlen számmal járja a világot, legfeljebb kicsit bővíti, kicsit újít rajta. . A cirkusznak is ugyanúgy fejlődnie kell, hogy a közönség vonzónak találja a produkciókat. Már a cirkuszművész-képzésben is egyre nagyobb hangsúlyt kap az előadómód, a színészi játék és a tánckultúra.

A tévé és számítógépek képernyőin látottak hatásától a mai gyerekeknek megváltozott a látásmódjuk. Éppen ezért van szükség látványosabb, figyelmet felkeltő produkciókra, amelyek fenntartják az érdeklődést.

 Az erőművészek nagy ügyességet kívánó látványát az egész cirkusz megtapsolja. De megtapsolják a bohóckodó erőművészeket is a gyerekek, és szeretettel fogadják őket. A nevettetéshez nagyon sok ügyességre van szükség, ha valaki nem elég jó, bizony elbukhat.

Minden gyerek oda van a bohócokért, akik nélkül a cirkusz nem is lenne igazi. Ők azok, akik a legkisebbek kedvencei, és nagyon sokszor artistákat megszégyenítő ügyességgel bohóckodnak, egészen pontosan torz formában adják elő akár légtornászok, zsonglőrök, bűvészek mutatványát. A modern cirkuszban a bohócszám általában közjáték, a helyszín átrendezését intézik el a bohócszám alatt a következő műsorszámhoz. Minden bohóc külön összetéveszthetetlen egyéniség. Nevetséges ruhájukkal és festett arcukkal sajátos szerepük van. 

 Egyre több országban szigorodnak a cirkuszi állattartás szabályai. Van, ahol már be is tiltották az állatok fellépését. Magyarországon még felléphetnek állatok. Sokak szerint a klasszikus cirkusz alapja, az állatokkal bemutatott produkció. Állatvédők szerint kínzás naponta gyakoroltatni az állatokat, ráadásul a cirkuszi körülmények sokak szerint nem éppen állatbarát környezet. A Magyar Nemzeti Cirkusz azért is tart nyílt napokat, hogy a közönségnek megmutassák, náluk jó sora van az állatoknak. Teve, zebra, zsiráf, elefánt is él náluk.

A bűvész látszólag lehetetlen, vagy természetfelettinek tűnő események illúzióját kelti. Ügyes trükkökkel elhiteti velünk, hogy „ varázsol". A bűvészeknek saját etikai kódexük van, amelyet meg kell fogadniuk, ebben bennefoglaltatik többek között, hogy tilos a trükkök nyilvános leleplezése.

A cirkusz a gyermeki áhítat, a csodák világa. De a cirkuszban a felnőtt is kicsit újra gyerek lehet, kimenekülhet a mindennapok szürkeségéből, és csodákat élhet át. Élményekkel teli családi program lehet az egész családnak.

Kenya: Giraffe Manor Hotel , avagy a Zsiráf- kasté...
Ami számít

Kapcsolódó bejegyzések

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.titihajnalka.eu/